marți, 30 mai 2006

la_stanga@eden.com

Una dintre cele mai mari inechitati ale capitalismului este faptul ca de obicei cei care vand produsul castiga inzecit fata de cei care-l produc. Si asta se reflecta nu numai in domeniul material, nefiind numai o problema a proletariatului pentru a se transforma intr-o miscare de stanga numita sec socialism. Este vorba despre un anti-capitalism mai aparte, mai subtil, mai neconturat.

Probabil ca una din miscarile de opresiune capitale ale comunismului impotriva intelectualilor revine in forta in zilele de azi, dar sub masca mult mai meschina a libertatii, democratiei si economiei de piata. In timp ce in occident oamenii invata sa downshifteze, sa se relaxeze si sa scape din mrejele singurului sistem care nu a esuat pana acum, producatorii romani de materie mentala, culturala, intelectuala, informationala, spuneti-i cum vreti cad in capcana aurului sclipitor.

Cei mai inteligenti oameni din ziua de azi nu au neaparat si cel mai mare IQ. Si in acest sens s-a edificat tot mai puternic teoria inteligentelor multiple. Cei mai bogati oameni, nu sunt, ci dimpotriva, cei mai scoliti. Cei mai realizati oameni nu sunt neaparat si cei mai bogati, insa majoritatea lumii nu poate face distinctia atata timp cat suntem indoctrinati ca cei mai frumosi oameni sunt cei de pe copertile revistelor.

Atata vreme cat simtul nostru estetic poate fi controlat si condus, atunci la ce ne putem astepta din partea flerului si intuitiei noastre in fata vietii. Precum organele ce nu sunt folosite si ale caror functii se estompeaza incet, asa si mirosul nostru cu care ne adulmecam destinul pare sa fi disparut. Atunci cand ti se spune dinainte ce trebuie sa faci, nu-ti mai dai silinta sa intelegi de ce. E unul din perceptele invatarii: mai inainte de toate trebuie sa-ti pui problema si apoi sa tragi concluziile. In rest nu sunt decat mii de pagini memorate pe de rost pe care le-ar putea reproduce chiar si un afazic.

Libertatea nu inseamna sa nu faci nimic, nu insemna sa nu fii responsabil, nu inseamna ca ai voie sa faci orice. Libertatea pura e inspaimantatoare. Pus in fata ei devii dintr-o data un nimeni. Intreaga ta viata graviteaza in jurul unor constrangeri, a unui set de axiome si a unor constante primordiale ale universului. Altfel, ar fi haos. Libertate inseamna sa nu aluneci in haos incercand sa iesi din nedreptatea tiparelor.

Si pana la urma ce e nedrept? Ca suntem defapt toti la fel dar nu vrem sa recunoastem asta? Sau ca exista unii mai buni, dar ceilalti nu vor sa-i recunoasca? De ce un programator ajunge sa castige mai putin decat economistul care ii vinde softul? Pana la urma el este singurul care i-a dat viata. Dar in ziua de azi, softul acela ar fi putrezit undeva pe un hard disk daca nu l-ar fi comercializat nimeni. Daca nu inventa nimeni industria publicitatii cine le-ar mai fi spus oamenilor ce sa cumpere si in general ce sa faca cu libertatea lor astfel incat sa se reduca defapt tot la statutul mult mai convenabil de sclavi.

De ce sa te aventurezi si sa risti prosteste cand poti munci linistit pe un salariu indestulator? Citeam undeva despre un studiu pe soareci: cativa soareci erau despartiti de sursa de hrana printr-un bazin cu apa; doar o parte dintre ei insa inotau pana la ea sa o aduca pe malul lor; restul erau exploatatori - nu faceau nimic, doar ii fortau pe cei mai harnici sa le dea lor mancarea. Cercetatorii curiosi au selectionat din mai multe incercari pe acei soareci care jucasera numai rolul sclavului si i-au pus intr-un scenariu identic. Surpriza: grupul de soareci s-a divizat din nou in doua - exploatatori si exploatati, chiar daca inainte facusera cu toti parte din tagma asupritilor. Nimic din ceea ce vad in jurul meu, cat si in mine, nu ma face sa cred ca in lumea oamenilor ar fi altfel.

Poate homo sapiens (sau mai bine homo faber) face ceva in acest sens? Muncitorii si-au aparat drepturile prin sindicate. Francezii au infiintat Republica prin Revolutie. Acum ce? Vom face ONG-uri care sa judece discrepanta dintre bogatii manageri si fauritorii de informatie, mestesugarii de servicii si colectionarii de diplome? Sau le plang de mila degeaba? Pana la urma oricare dintre ei/noi se poate ridica peste ceilalti. E simplu: tot ce trebuie sa faci e sa te bagi in Amway si sa inveti cum sa treci in cadranul celor puternici :P.

Banc: "De ce nu-si iau managerii concediu toti odata? Ca sa nu se vada ca firma merge si fara ei."

Niciun comentariu: