marți, 16 mai 2006

Elefantul Renki - Povestire zen de origine indiana

Ryoto, un calugar budist tanar, se plangea ca nu-si putea mentine gandirea in repaus. Se agita tot timpl ca un ied...
- Sau ca un elefant salbatic, a spus batranul maestru zen.
Ryoto, vazand stralucirea din ochii maestrului sau, a ghicit ca ii va spune o povestioara, asa ca s-a asezat la picioarele sale, la umbra unu banan.
Renki era un elefan salbatic, capturata la varsta de trei ani. Avea o piele de un cenusiu-deschis, fara defecet, coltii lungi, subtiri si ascutiti, urechi de o forma triunghiulara perfecta: un mascul frumos pe care stapanul sau, un negustor de elefanti dresati, spera sa-l vanda pe un pret bun unui senior din regat. Tanarul elefant a inceput sa se zbata energic, cu furie; zvarlea din picioarele lui grele, batea pamantul cu ele si mugea de ti se rupea inima. Dar tarusul era bine infipt in pamant si franghia groasa. Renki nu putea sa scape. Atunci a fost cuprins de o furie disperata, muscand aerul, ridicand trompa, mugind spre cer. Isi sleia puterile opintindu-se si mugind.
Dar, intr-o zi, brusc, Renki s-a linistit, nu a mai tras de franghie, nu a mai batut pamantul cu picioarele, nu a mai facut sa se cutremure totul in jur de mugetele lui. Atunci, stapanul elefantului l-a dezlegat. A putut sa mearga dintr-un loc in altul, purtand un butoias de apa, salutand pe fiecare, facand servicii comunitatii. A fost liber si fericit.
- Gandirea ta este ca un elefan salbatic, i-a spus batranul maestru discipolului sau. Ii este teama, se agita in toata directiile si mugeste. "Atentia" ta este franghia, iar "obiectul ales al meditatiei tale" este tarusul infipt in pamant. Linisteste-ti gandirea, imblanzeste-o, tine-o in frau si vei cunoaste secretul libertatii.

Niciun comentariu: