vineri, 16 iunie 2006

Riki, miki, wiki

Stai si ma uit si ma minunez la minunatia asta de World Wide Web care nu conteneste sa ma uimeasca si ma ademeneasca cu lucruri noi si interesante pe zi ce trece. Mai deunazi stateam si umblam din prieten in prieten pe 360 cautand ceva interesant, dar m-am trezit facand un fel de DFS intr-un graf neorientat.

Si ca tot vorbeam de graf. Wikipedia e geniala. Este culminarea ideii de hypertext. Putinii dintre navigatorii de pe web de azi isi dau seama cat de breaking-edge au fost conceptele html, http, wiki. Prin anii 90 de-abia se acomoda lumea cu Internetul iar eu dadeam ture pe la cunostinte cu internet prin dial up ca sa ma minunez. Azi am in sfarsit la indemana o encicopedie online care depaseste cu mult delimitarile clasice. Pornind de la un topic poti sa te trezesti cu zeci de ferestre de navigare de le pierzi sirul.

Oamenii s-au obisnuit prea mult cu maniera liniara de a scrie si desi html-ul le ofera ocazia de a sari din acest tipar, se gandeste in continuare unidimensional. A se vedea linia de taburi din browser sau butonul de back. Nimeni nu se gandeste ca avanseaza defapt intr-un arbore sau mai rau intr-un graf asa cum se intampla in Wikipedia.

Iar faptul ca poti edita dinamic si in colectiv continutul unui site duce totul la limita. Sau poate nu. Sky is the limit. Chiar ma gandeam ca poate si blogurile ar putea primi niste retusuri. Poate ca ordonarea temporala nu e intotdeauna cea mai buna. Poate vrei sa ramifici posturile asa cum ti se ramifica gandurile in cap si uneori mai pierzi din crezi, mai pica din frunze. Sau poate ca vrei sa faci referinte la propriile posturi, nu numai linkuri din exterior. Ca si cum ti-ai construi propriul wikivers in care sa poti sa faci ce vrei, chiar si sa te invarti in cerc.

Pana atunci vad ca astia de la Yahoo s-au pus pe renovat. Vor sa impuna sistemul hi5, adica sa vedem cu totii ce prieteni avem, poate mai facem schimb. Mi s-a umplut mailu azi de adaugari la friends. Am refuzat incrancenat sau dau Add them all. Si-asa vad ca lumea citeste oricum (habar n-am cine) si fara lista de prieteni.

Fratilor, e public, e pe moca, fara bilet de intrate, mi-am facut si profil acuma. Veniti sa vedeti cum ma cert cu copacii. Urmeaza noi episoade, noi viziuni, noi aventuri ideatice, ce mai, o nebunie.

Niciun comentariu: