vineri, 9 iunie 2006

Chemical brothers


Mi-am adus aminte de un film in care un baiat de 20 si ceva de ani se intorcea acasa in orasul lui mic de provincie american pentru inmormantarea mamei. Nu-mi mai aduc aminte cum se numea filmul. Tatal lui era psihiatru, iar baiatul era pe medicatie cu litiu din frageda copilarie. Maica-sa era paralizata de tot atata vreme din cauza unui accent stupid legat intr-un mod ciudat de "mood-ul" copilului. De aproape 20 de ani tipul asta era pe litiu. Acum insa se decide sa intrerupa tratamentul si intr-o lume de suburbana, semidocta si stupefianta totodata (adica cu  stupefiante) traieste niste experienta inedite care urmeaza sa-i schimbe viata bla bla bla.

Presupun ca toata lumea a auzit de marijuana, cocaina, heroina, ecstasy, lsd etc. Dar tot asa cred ca ati auzit si de Prozac, Xanax, Zoloft etc cateva din medicamentele cele mai cunoscute din familia SSRI, cea mai noua generatie de antidepresive. Primele sunt ilegale, cele din urma le puteti gasi in farmacii.

Mamele sau tatii obisnuiesc sa ia Distonocalm? Voi luati? Fumati iarba din cand in cand ca sa va simtiti bine? Beti cafea dimineata ca sa va dezmortiti simturile adormite? Va imbatati uneori pulbere ca sa puteti scapa de toate inhibitiile? Ati luat vreodata diazepam cu vodca? Fumati ca sa scapati de stres? Va simtit vreunul dintre voi dependent?

Freud credea ca cocaina (pardon de cacofonie) este un medicament foarte eficient. Ghici pentru ce? Impotriva dependentei de narcotice. Chiar a incercat sa-l trateze pe un prieten de adictia de opioide. Freud a reusit pana la urma sa se lase de Coke, amicul sau insa a murit de supradoza din 2 droguri. Defapt totul a pornit de la populatiile indigene sudamericane care mestecau frunze de coca pentru a se energiza si a putea alerga pe distante mari in nu stiu ce ritual al lor.

Omul alb a crezut ca a mai descoperit o minune farmaceutica si l-a folosit peste tot, inclusiv in Coca-Cola. Pana cand un tanar de 14 ani la inceputul secolului trecut nu putea sa mai traiasca fara bautura carbogazoasa. De atunci Coca-Cola este dococainizata, cel putin asa se lauda firma din Atlanta. Poate ca asa si este, insa ramane una din cele mai bine vandute bauturi racoritoare. Este concurata doar de Pepsi, care a folosit in loc de coca o enzima folosita in digestie, numita pepsina. Care-i baiul nu prea pricep. De, ce sa fac daca nu mi-a placut chimia in generala si in liceu.

Un amic (Dumi) clasificase filmele despre droguri in 3. Nu mai stiu exact care era categoriile dar variau de la partea asa-zis frumoasa pana la cea intunecata in aceasta ordine: Fear and Loathing in Las Vegas, Trainspotting, Requiem for a Dream. Daca stam bine si ne gandim si cred ca am mai zis asta toata generatia hippie a fost calare pe droguri ca dealtfel toti muzicieni din 60 incoace.

Se pare ca traim intr-o lume a dependentei de chimicale. Deja universul imaginat de Frank Herbert in Dune nu mai imi pare deloc SF. Ganditi-va ca pana si medicamentele uzuale sunt denumite in engleza tot "drugs". Oamenii nu-si pot stapani dispozitiile si comportamentul decat prin prafuri, pastile si siropuri. Pentru omul modern ajutorul nu mai este asteptat dinauntru, ci doar din afara ca un artificiu salvator. Stiinta si tehnologia in serviciul umanitatii. Deus ex machina.

Cineva imi spunea mai demult ca noi toti suntem prizonierii starii noastre de spirit. Probabil d-aia nimeni nu este cu adevarat liber. Poate de aceea am putea pune semnul echivalentei intre iluminare si eliberare. Am cunoscut un sportiv de performanta care avea vertijuri fara sa aiba nici o problema neurologica. Un om care nu putea sa inghite orice fel de mancare din motive psihice. Am auzit de genii afectate de scleroze si neuropatii, de tineri promitatori care s-au sinucis. Am intalnit multi oameni deprimati, altii foarte anxiosi. Si cati si mai cati. Pe mine m-am intalnit relativ recent.

Am o intrebare care ma roade de ceva vreme: de ce isi bataie oamenii picioarele?

Niciun comentariu: