sâmbătă, 12 iunie 2010

Este viata fara sens?

O intrebare pe care mi-am pus-o de multe ori si tot de multe ori am incercat sa-i raspund. Ca si in cazul vointei, dorinta mea tainica inclina spre existenta, alternativa parandu-mi de nesuportat. O lume in care nu exista sens si liber arbitru este o lume destinata pierzaniei, de neinchipuit. Am incercat din rasputeri sa ma conving ca ele sunt pur si simplu, ca  sunt pur si simple date ontologic. Abaterile constiintei mele sunt doar rezultatul depresiei: mi se pare mie ca viata nu are sens. De indata ce vei deveni mai vesel, mai activ, mai social, vei vedea viata intr-o alta lumina, asta e placa care se pune se de obicei. Dar asta inseamna ca notiunea de "sens al vietii" depinde de starea de spirit la un moment dat, dar mai mult, depinde de o serie de chimicale produse de organisme sau ingerate din afara. Argumentatia contra ar putea fi ca sensul exista oricum, obiectiv si independent de constiinta, aceasta trebuind doar sa intre in starea necesara pentru a-l cunoaste. Ca si in cazul lui Dumnezeu, argumentatia poate merge si invers, cu adevarat obiectiva este inexistenta, e nevoie doar sa intram intr-o stare de "iluminare" pentru a o vedea. Altfel spus, ai nevoie de credinta, ca sa poti sa ai directie in viata, sa ai speranta, sa fii optimist si toate cele care deriva din astea. O alta explicatie ar putea fi de genul "binele e mai mult decat raul si va invinge intotdeauna", sustinuta de alte mistere universale de tipul materia e mai multa decat anti-materia, nu stim sigur de ce, e probabil legat de conditiile din apropierea Big Bang-ului, dar speram ca o teorie viitoare sa dea o explicatie. Altfel justificata, apare atitudinea mereu pozitiva, ca un lait-motiv sau o papusa stricata, lumea repeta mereu si mereu ca e bine sa fii bine dispus, sa zambesti si sa te gandesti ca totul va fi intotdeauna in regula, si sa ocolesti probleme fara rezolvare precum care e scopul meu in viata, ce este religia sau de ce este atata suferinta in lume?

Lasand insa aceste probleme vechi si nerezolvate de o parte, am sa ma concentrez pe ce am anuntat in titlu - sensul vietii. Ei bine, aici imi vine in ajutor psihologia evolutionista: concluzia mea - singurul scop in viata este sa traim cat mai mult si sa procream. Partea cu cat mai mult este legata de partea cu procreatul. Ipoteza se mai numeste si "gena egoista". (Marturisesc ca nu am citit cartea lui Dawkins, dar am fost introdus ideii de catre Pinker.) Gena vrea sa supravietuisca. Nu stiu daca putem vorbi de intentionalitate aici, dar in momentul in care o entitate moare si nu lasa nimic asemanator siesi care sa continue in timp, atunci ea nu mai are nici o relevanta. Existenta ei trecuta este pur si simplu uitata, ea pur si simplu nu mai are substanta. Ceva nu exista acum, nu exista punct. Spui "om" si intelegi ceva prin asta pentru ca oameni traiesc acum si se nasc in fiecare zi. "Dinozaur" nu avea nici o insemnatate acum mai bine de un secol, pana cand oamenii de stiinta nu au adus cuvantul in constiinta publica, insa in continuare dinozaurii pur si simplu nu mai exista. (Ca o paranteza, ma gandesc la expresia "a fi pe aceeasi lungime de unda" care a venit tot din domeniul tehnic, insa aici nu poate fi vorba de ceva ce nu exista, ceva ce nu exista cel mult asa cum ne imaginam noi ca obiect fizico-matematic, inchid paranteza.) Noi, ca oameni avem sens atata timp cat suntem in viata, si mai mult, cat genele noastre sunt replicate constant si circula dintr-un recipient in altul fara sa se dezintegreze, fara sa-si piarda forma ideatica, structura abstracta, reteaua de relatii, chit ca sunt recombinate si regrupate sau mutate. Fenomenul viestii este fenomenul existentei insesi. Nu mai este nimic pe deasupra.

Tot restul sunt adaptari si adaptari mai curioase, care nu par a fi explicabile. Bineinteles fiecare isi alege tabara: unii se asteapta ca toate lucrurile sa fie explicate de cunoastere, altii pun misterele pe seama magiei si a divinitatii. Dar ca sa revin, insasi masinaria cerebrala care a dezvoltat conceptul de scop, a fost construita (a se citi "a evoluat") pentru singurul motiv de a asigura supravietuirea. Exista chiar un mecanism numit confabulatie, prin care centrul lingvistic din creier genereaza explicatii (uneori false) pentru majoritatea actiunilor pe care le intreprindem - adesea motivatia constienta difera de cea care a generat defapt actiunea. Pe scurt, ne mintim singuri. Acum nu pretind sa inteleg tot ce se intampla in mintea noastra, dar teoria asta se suprapune destul de bine cu ceea ce am observat in jurul meu, si pare-se a fost si opinia unor religii orientale, desi recunosc ca nu sunt nici adept si nici cunoscator.

Cladiri inalte de birouri, sute de angajati stau in fata calculatorului si muta simboluri dintr-o parte in alta sau transforma pixeli in alti pixeli. Umplu hartii de cerneala, umplu cani cu cafea, se streseaza, se vaita, ies la tigara, se intorc obositi acasa si isi fac griji pentru viitor bazate pe ce-au scrijelit intr-o agenda, ultimul email pe care l-au primit sau ce a zis seful sau un coleg. In mintea tuturor, toti acesti oameni, noi cu totii facem lucruri de o importanta cruciala, importanta de care depinde soarta omenirii, a Pamantului, a Universului. Corect doar in prima instanta. Toata aceasta mascarada, tot acest furnicar, toata aceasta joaca nu are ca scop decat supravietuirea omenirii. Straturi peste straturi de mecanisme sociale, de cozi de paun, de masti, de protocoale, de tehnologii si maiestrii in prelucrarea naturii sau manipularea celor din jurul tau s-au adunat pentru a crea ceea ce numin in ziua de azi "civilizatia umana". Nimic din toate acestea nu are sens cu adevarat. Poti oricand sa te opresti si sa iesi din joc, singurul pret pe care il platesti este o supravietuire mai putin probabila a genelor tale. Esti doar un motor de maximizare a sanselor de reproducere.

Te zbati prin viata, faci scoala, iti iei o slujba, aduni bani, te lupti sa castigi mai mult, iti cumperi masina, iti cumperi casa, telefon mobil, calculator, le schimbi la 2 ani, citesti carti peste carti, nu ai odihna, ti-e teama in fiecare moment ca le vei pierde, devine toate atat de esentiale incat ai impresia ca respiratia insasi depinde de ele. Tragedia pierderii tuturor posesiilor este compensata mereu de dorinta nestavilita de a acumula, de a avea mai mult decat inainte, mai mult decat cel de langa tine. L-as numi pe om o "masina diferentiala". Cand spunem nivel minim de trai nu ne referim la mijloacele minime de subzistenta, ci la setul minim de posesii si avantaje pe care le avea un individ intr-un populatie data traind intr-un mediu dat. De aici razboaie, de aici foamete. Institutille au fost doar puse peste pentru a regula acest sistem. Nu le-am creat noi, ele s-au creat singure undeva in afara noastra, aproape ca un fel supra-fiinte, emergente din insasi vartejul care este viata. Precum am spus, tot ce pierzi daca iesi din toata aceasta aparenta de oameni ocupati si seriosi in legatura cu ce fac este statutul social. Odata ce ai pierdut statutul social, esti ostracizat: nu mai ai parte de resurse, nu mai ai parte de sex opus cu care sa te reproduci, nu mai ai parte de mijloacele pentru a continua sa supravietuiesti cu cativa ani mai mult pentru a pune umarul la generarea de mai multi si mai multi plozi. Nu vreau sa credeti ca urasc asta, ca promovez o distopie in care incetam rational si constient sa mai facem copii, pentru ca ne-am trezit dintr-o data intr-o conspiratie a procreerii: suntem crescuti ca vitele intr-o ferma doar ca sa facem cat mai multi copii si apoi niste extraterestri sa ne manance, tema veche si amuzanta a SF-ului care prezinta aparenta nedreptate a lipsei de control si autonomie. Nu, nu spun asta, spun doar ca orice parere ai in mintea ta ca faci lucrurile pe care le faci pentru cariera, pentru sotia ta care o iubesti, pentru parintii la care tii, pentru o idee nobila, pentru un ideal mistic, pentru ce vrei tu, se reduc la praf in final, la acea tarana si cenusa pomenita in biblie, la acele molecule care in mod bizar se combina cateodata pnetru a face din materie inerta viata.

E oare atat de dezolanta viata cand o privesti prin asemenea lentile? Se pare ca da. Atunci inseamna ca poate nu ne place atat de mult adevarul pe cat ne laudam si avem nevoie sa ne mintim si sa fim mintiti in continuare pentru a continua sa traim. Cert este ca insa mecanismul care ni se descopera in nuditatea sa simpla acum este cel care cere ca noi sa facem orice cu putinta sa nu cadem in disperare in masa si sa nu cedam deznadejdii si sa continuam sa misunam in cetatile noastre de beton, otel si sticla si sa facem copii in continuare, sa fim fericiti si sa cheltuim bani la shopping in weekend. Traiasca ipocrizia!

15 comentarii:

Alexandru spunea...

Pff ... și eu care voiam să mă duc să-mi iau un MacBook Pro ... M-ai convins :P

Jokes aside, sunt curios unde ajungem dacă ne punem o dată la masă și facem scheme cauză - efect despre sensul vieții. Până la urmă totul se limitează la cum promovăm ceva de la rangul de mijloc la rangul de scop în sine. Și asta e cam greu.

Mishu spunea...

Bai, deci daca te pui la masa sa faci scheme cauza-efect nu ajungi nicaieri, cel mult iti iei un doctorat in sociologie sau ceva de genul asta. Ideea mea era oarecum ca nu exista o adevarata cauzalitate cand e vorba de sens in viata. Adu-ti aminte IA si sisteme de planificare sau sisteme expert, generezi mereu un set de scopuri in timp ce le rezolvi pentru a rezolva problema. Poate ca asta intelegi tu prin a promova un mijloc la rangul de scop. Eu spuneam doar ca singurul scop initial si restul sunt doar mijloace promovate cum le numesti tu. Acum a analiza cum se invarte acest mecanism si care dintre scopurile secundare merita cu adevarat sa fie imbratisate pentru a duce o viata buna si plina de semnificatie ramane o problema grea.

Ceea ce voiam eu sa fac era o diferenta de principiu. Asa ca sa revin la gluma ta: daca iti iei MacBook Pro tot ce o sa reusesti o sa fie sa-ti imbunatatesti imaginea sociala, utilitatea e aproape zero. Poti sa te joci Atomic Bomberman sau sa iti verifici mailul si pe calculatoare mai vechi. Insa cu un Mac pot sa te dai mare (eu mi-as lua un Air in locul tau) si sa atragi eventual mai multe femei (mai greu insa in mediu de programatori si apoi nu stiu daca mai esti in continuare cu fata aia dragusta) cu care sa te reproduci (stiu ca nu te gandesti la copii cand faci sex, dar genele tale si o parte din corpul tau chiar asta face). Orice alta motivatie pentru de ce vrei un calculator nou e pur si simplu secundara sau confabulata.

bogdan spunea...

Sunt de acord că sensul vieţii este viaţa însăşi, dar o să miroasă a reducţionism să credem că asta e totul. Poate că sensul vieţii este tocmai atingerea ideii de tot, de întreg. Eu sunt tipul ăla de om care susţine că toată cunoaşterea ştiinţifică, oficială, reprezintă doar o mică parte din tot ceea ce poate fi explicat. Şi că nu putem explica totul dacă gândim fragmentar. Şi că logica e doar una dintre uneltele cunoaşterii şi nu invers: cunoaşterea este numai logică. Paradigma ştiinţifică actuală nu poate explica sensul vieţii, pentru că "sistemul de operare" folosit de ea nu e setat să "vadă" dincolo de el, dincolo de logică, dincolo de cultură, de obiceiuri, de orgolii, de ambiţii s.a.m.d. Ipoteza genei egoiste poate fi valabilă şi o accept doar în interiorul sistemului de care vorbeam. Dincolo de sistem are toate şansele să fie detronată, nu să fie neadevărată, ci doar să aibă o importanţă mai mică...

Una peste alta, mi-a plăcut articolul şi o să mai citesc pe-aici :)

Mishu spunea...

@bogdan
Pai esti sau nu esti de acord daca zici ca nu asta e totul. Reductionismul este intr-adevar o cale periculoasa, dar uneori poate functiona foarte bine cand ajungi sa poti explica un sistem foarte complex prin partile lui consituente si reguli simple de interactie. Daca vrei sa intelegi intregul, trebuie sa si il diseci putin.
Cat despre retinerile tale fata de metoda stiintifica, ei bine, am renuntat sa mai incerc sa ii conving pe oamenii (inclusiv prieteni) care nu vor sa gandeasca stiintific. Daca voi credeti ca puteti explica lumea din jur si viata inclusiv, doar prin gandurile , credintele si experientele proprii, atunci ne putem intoarce la fizica lui Aristotel si sa ne descotorosim de tot ce-a urmat dupa Galilei.
Imi pare rau sa te anunt, dar nu exista nici o conspiratie a pardigmei stiintifice actuale si nici o versiune oficiala a ei. Teoriile stiintfice pot fi falsificate sau inlocuite cu versiuni mai generale. Alte ipoteze sunt pur si simplu abandonate (eter, flogiston) din lipsa de dovezi. Din punctul asta de vedere stiinta mi se pare cea mai putin afectata de prejudecati forma de cunoastere. Si n-a presupus niciodata numai logica, ci si multa intuitie si imaginatie.
Daca refuzi acest sistem, refuzi intregul edificiu solid de cunoastere pe care l-a acumulat de-a lungul secolelor. E dreptul tau insa si intr-adevar explicatia mea nu are sens decat in acest context, plus inca cateva ipoteze ce n-au fost confirmate sau cercetate suficient. Trebuie doar sa te hotarasti ce vrei sa accepti si ce nu.

Anonim spunea...

TOTU-I DESERTACIUNE!?
Adica,,scormonim" si iar,,scormonim"disecam firul in paispe si practic nu gasim raspunsul la intrebarea:
,,Ce a fost mai intai,oul sau gaina?"
Cred ca sensul vietii este SENS GIRATORIU!
Te admir si te felicit pentru preocuparile filozofice,literare si modul de abordare si exprimare!
Cred ca parintii tai sunt foarte mandri de tine!
Am ajuns pe blogul tau,cand am dat search,,determinism"si m-a atras titlul,,masina de vise"!Am citit si postari mai vechi pe care ti-am lasat cate un
comentariu!
,,TRISTETZEA e un drog",intr-adevar!Ai grija...dar FIREA nu se poate schimba!E un caracter innascut!
Ai zis ca nu crezi in presimtiri(premonitii,preziceri)dar deja depresia iti da de veste ca vei suferi toata viatza!Esti la inceputul ei si deja te simti nemultumit,neimplinit,dar cand vei da piept cu incercarile GRAVE ale vietii(sa-ti moara in bratze fiintza iubita dupa o grea si indelunga suferitza,dupa 31 de ani petrecuti impreuna,apoi sa moara mama,tot in bratze si sa ramai singur,de fapt ne nastem si murim singuri!
,,Ideologiile ne separa.VISELE si SUFERINTZA ne apropie."(Eugen Ionescu)
,,Amintirea isi permite anumite LIBERTATI!Ea lasa anumite DETALII la o parte si le exageraza pe altele...potrivit SENTIMENTULUI DE VALOARE a obiectelor pe care ea le atinge."
,,NU UITA CA-N VIATZA TOTU-I TRECATOR(schimbator)
LA CE BUN ATUNCI,SA RAMAI CU-N DOR?"
Dorul de SENS AL VIETII!

Anonim spunea...

Am dat,intamplator,peste acest referat despre SENS!
http://www.preferatele.com/docs/filozofie/1/asupra-problemei-sen24.php

Ce parere ai?
(anonima determinista)

Mishu spunea...

Referatul cu pricina pare mai mult a tratare a problemei semantice si daca nu ma insel prezinta o viziune fenomenologica a existentei. Dincolo de asta ma deranjeaza limbajul filozofic alambicat care ma confuzeaza adesea, si apoi faptul ca autorul este anonim, deci probabil un eseu furat.
Cat despre partea cu antireductionismul, ideile si exemplele folosite sunt in mare parte corecte, dar nu mi se pare ca sustin deloc imposibilitatea de a reduce un sistem la partile componente. Intr-adevar trebuie identificate toate elementele, inclusiv relatiile si cadrul in care ele se manifesta ele, dar asta nu inseamna ca reducerea la simplitate nu reprezinta un instrument util de cunoastere.

suzeta dinica spunea...

Deduc din postarile rare ca esti foarte ocupat!
Cum mai stai cu depresia,mai ai timp de ea?
Ce mai lecturezi in timpul,,liber"?
Am inceput ,,Apararea lui Galilei"de Octavian Paler,de fapt intentionam sa incep cu alta carte,,Oamenii toxici",dar se pare ca inca nu e postata!
http://cartielectronice.blogspot.com/2009/08/download-gratuit-carti-in-format.html
http://www.amsta.ro/categorie/Motivational/2
Sper sa nu te superi ca ti-am expediat aceste adrese utile,desi s-ar putea sa le ai!
Spor la munca si la...viatza!
,,Determinista"
Anonima si nu prea...

Anonim spunea...

Ce parere ai?
http://agonia.ro/index.php/essay/13946564/Non-sensul
http://www.agonia.ro/index.php/author/0035094/alex%20strenc
Cred ca acest eseist este din generatia ta!(?)
,,Determinista"

Mishu spunea...

Sunt intr-adevar destul de ocupat. Cu munca, cu problemele de zi cu zi, am mai fost si in concediu. Depresia e acolo, ascunsa intr-un colt, n-a mai scos capul in ultima vreme, pot spune ca am avut chiar o perioada buna. Insa nu pot afirma ca nu imi acompaniaza fiecare gand si actiune: se pare ca m-am nascut trist :)

Din pacate de cand sunt in Dublin am avut foarte mic spor la citit. Am cateva carti incepute printre care The Happiness Hypothesis, Fast Food Nation si Musicophilia, dar merge greu. Spre rusinea mea nu am citit Paler. Ca si la Cioran dealtfel, m-am oprit de citit din "Viata pe un peron" pt ca ma deprimam prea rau. "Apararea lui Galilei" insa suna bine, e mai aproape de natura mea stiintifica, poate cand mai ajung prin tara mi-o voi cumpara si eu. "Oameni toxici" nu ma incanta asa de multa; imi pastrez o atitudine sceptica fata de literatura motivationala.

Multumesc mult pt linkul cu eseu - mi-a placut. Pare sa fie aproape echivalent cu ceea ce cred eu, cu cateva nuante distincte din loc in loc si un limbaj diferit, mai filozofic sau poate mai literar, mai metaforic. Abordarea este insa pragmatica, clara, cu tente atat de nihilism cat si de existentialism, dar in acelasi timp optimista si constructiva (desi poate nu suficient pt mine). Am sa incerc sa gasesc tiimp sa-i citesc si celelalte 3 eseee. Cat despre "generatia mea" nu stiu ce sa spun, nu ma simt ca as face parte dintr-o generatie. Cred ca este vorba doar de oameni care se aseamana, care vad lucrurile oarecum la fel. Nu stiu daca modul acesta de gandire e un trademark al celor nascuti in anii 80 sa spunem. As fi flatat sa cred ca noi tinerii Romaniei de tranzitie am dezvoltat o ideologie unica, o masa critica suficienta sa devenim o "generatie" impartind aceeasi viziune; ar fi si trist in acelasi timp. Viitorul ne va spune.

Mishu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

NU inteleg ce vrea sa insemne,,COMENTARIU STERS"?
Cand spun generatie ma refer la varsta biologica!
Ar fi jalnic sa fie,,aceeasi viziune"!
Ma bucur ca ai o perioada mai luminata!http://alchimie.spirituala.net/2009/12/16/cu-armonie-trecem-mai-bine-prin-toate/comment-page-1/
,,Determinista"

Mishu spunea...

Comnetariul a fost sters pt ca am postat eu din greseala de doua ori acelasi lucru. M-am prins de partea cu varsta biologica, dar un pic prea tarziu.

Anonim spunea...

Draga Mishule,
Cand ai TIMP si,,stare emotionala potrivita"adica chef de vorba,poate imi scrii pe mail?suzetad@yahooo.com
Trec si eu prin stari depresive,dat fiind viatza ca atare si evenimentele triste inerente ei!
In februarie a murit mama(e drept ca avea 90 de ani)dar am avut un ACCES DE REVOLTA,cu putin timp inainte!
Nu-i de-ajuns ca suntem condamnati la moarte inca de cand ne nastem(?)ca ne luptam toata viatza cu greutatile ei,de ce mai trebuie si pe ultima suta de metri sa NE CHINUM?

Anonim spunea...

Am observat ca am scris gresit yahoo cu trei de o!
Dar...,,graba strica treaba",fiindca am vrut sa dau click pe,,previzualizati"si cand colo am dat pe,,publicati..."!
Stiu ca esti un specialist in domeniu si vei intelege greseala mea de tipar!Multumesc!
,,Determinista"