sâmbătă, 7 iulie 2012

Sunt un basist

Am dat vina acum ceva timp pe parintii mei si cei din generatia lor pentru situatia in care se afla acum Romania, pentru ca n-au facut nimic, n-au protestat la timp si nu s-au opus neo-comunistilor. Eram prea tanar la revolutie si mineriade ca sa-mi dau seama ce se intampla sau sa-mi formez vreo opinie sau pozitie. Defapt majoritatea lumii era nepregatita atunci sa inteleaga ce se intampla si cum libertatea le este furata inapoi. Defapt libertatea pe care au castigat-o romanii atunci a fost mereu una prost inteleasa (de a face ce vor, de a fi badarani, nesimtiti, de a raspunde urat, de a fi violenti si murdari) si n-au inteles ca au pierdut-o pe cea adevarata si au fost in continuare controlati si manipulati.

Imi pare destul de clar astazi ca vina pierderii libertatii, a civilizatiei si a prosperitatii economice, a izolarii continuate fata de Europa rezida undeva in mixul dintre Iliescu, securisti, mineri si populatie care i-a ales la putere tot pe vechii nomenclaturisti si securisti. Dar cum puteau sa stie? Asta e intrebarea care vine mereu in apararea poporului, cum puteau sa deosebeasca binele de rau dupa atatia ani de spalare de creier si represiune comunista? Cum au putut insa polonezii cu Solidaritatea lor sau cehoslovacii inaintea lor? Intrebari la care raspuns probabil nu vom gasi – asa a fost sa fie. Ai fi zis insa ca generatiile urmatoare se vor destepta si vor face alegeri mai bune, in masura in care sunt lasate sa le faca cel putin.

Securitatea a fost inlocuita cu media dupa model american. Bombardare zilnica la televizor cu informatii, seriale si filme, talk show-uri si emisiuni de varietate/realitate au transformat oamenii intr-un fel de zombie fara pic de discernamant. In Romania totul se dezbate, se analizeaza, se gasesc vinovati, se injura, se calomniaza, se acuza pe fata necontand daca e pe drept sau nu (vezi OTV), si cel mai mult dintre toate fiecare isi da cu parerea, neexistand nicio metoda de alege adevarul dincolo de vorbe aruncate sau vreo critica rationala asupra celor ce se intampla. Chiar daca o anumita logica este desprinsa din luptele politice, romanul atunci capituleaza si inceteaza a mai duce firul logicii si a actiunii pana la capat pentru ca nu este un rol pe care vrea sa il joace. Invatatura cea mai importanta pe care au deprins-o romanii si pe care acum o dau din generatie in generatie este sa stea la locul lor, sa nu se implice, sa nu-si puna fundul la bataie pentru ca ceva rau s-ar putea intampla. Si acel ceva rau chiar se putea intampla. Mi-aduc aminte de bunica mea care ma intreba daca se intampla ceva daca nu se duce la vot. Probabil ca in perioada comunista au fost fortati sa voteze in masa cu partidul comunist la un moment dat, astfel incat dreptul la vot a incetat sa fie liber si optional in mintea lor. Si asta e doar unul din raurile care ti se pot intampla in Romania, pe langa saracire, izolare, excludere, reprimare, umilire si batjocura - doar cateva dintre ele.

De aceea mi se pare grav faptul ca Ponta a numit ministrii plagiatori si este si el inusi este unul dintre ei si au si nerusinarea de a nega pana la capat si a-i ataca pe cei careu au curajul sa li se opuna. Este acelasi gen de forta care se impune asupra intelectualilor ca la instaurarea comunistilor – e ca si cum as citi din Marin Preda. Si faptul ca oamenii accepta este din cauza ca s-au obisnuit sa fie condusi de prosti care nu promoveaza nici un fel de valori. Asta mi se pare cel mai periculos, ascensiunea in varf a celor care n-au nici cel mai mic respect pentru munca – asta a fost realitatea in care am crescut eu. Toti oamenii de valoare au fost alungati din tara, li s-a ras in nas ca sunt ca nu sunt smecheri ca celor care le merge bine, ca nu sunt hoti, si apoi sunt acuzati de popor ca sunt tradatori ca n-au ramas sau ca nu se intorc sa recladeasca tara. Cum poti sa acuzi pe un om cu o cariera academica ca a lui Funeriu ca nu are bacalaureat sau revista Natura de complot si conspiratie? Cum poti sa-i lasi pe porci sa reinstaureze dictatura prostiei si a furtului?

Si aici intervine ruptura. Aici intervin replicile si trolli, postacii si contrainformatiile, confuzia si vendetele. Care dintre politicieni sunt mai breji, care au mintit mai mult, care au furat mai mult, care sunt mai manjiti, care ne vor binele macar un pic si care nu vor decat sa ne subjuge si sa ne suga sangele? Noi cu cine votam? – precum cetateanul turmentat. Sau intrebarea esentiala pentru mine este: cum deosebim semnalul de zgomot? Cum stim daca Basescu e mai bun decat Iliescu, decat Ponta&Antonescu, sau PDL decat USL sau cum dracu s-au mai numit in trecut, FSN sau PNL? Aici se invrajbesc romanii cel mai tare, pentru ca au memoria scurta si se hranesc doar din scandalurile prezentului cu care sunt hraniti zilnic de stirile infecte de pe toate canalele romanesti.

Inainte de a-i lua apararea lui Basescu si a PDL-ului pentru ca sunt raul cel mai mic si din pacate nu avem ce alege altceva, vreau sa ma concentrez pe un alt personaj mult mai putin predispus urii populare si aparent fara nici o vina – Nicusor Dan. O sa incerc sa-mi sintetizez aici notele pe care mi le-am scris in Bucuresti cu o saptamana inainte de locale, cand am incercat sa-l sustin cat de mult am putut. In primul rand am crezut in el, pentru ca si eu ca toti romanii vreau o schimbare, oameni care nu sunt demagogi si care vor sa faca lucruri pentru societate asa cum un politician ar trebui. Eu chiar am crezut, dezamagirea mea a fost insa sa vad in Bucuresti oameni care au incetate sa creada, sau care se prefac si gasesc tot felul de scuze pentru a nu intampina si incuraja schimbarea prin activitate civica. De ce am crezut in Nicusor Dan? Pentru ca vorbeste ca un om normal, spune lucruri concrete, are o cariera in spate, a muncit, a fost olimpic international si si-a luat doctoratul in matematica in Franta – lucruri care stiu ca sunt cu siguranta foarte greu de facut, si pentru ca e foarte implicat in societatea civila. Asa functioneaza criteriul meu de a deosebii politicienii de calitate de ce-i care latra si calomniaza si fac numai promisiuni.

Dar Bucurestiul e un loc trist si decrepit. Oamenii te privesc cu ura daca le pomenesti de politica. Sunt atat de satui incat nu mai vor sa auda de speranta sau sa-i asculte pe tineri care incearca sa le-o retrezeasca in suflet. Am simtit ca ma judeca aspru cand am tinut de bannerul cu Nicusor sau le-am dat fluturasi incercand sa-i conving ca nu e ca ceilalti si chiar daca ne va dezamagi tot e mai bun decat mafiotii. Dar nu, ei nu vor sa creada, nu-si inchipuie ca mai exista cineva nepatat, si se duc sa-i aleaga tot pe gangsteri, pentru ca ei au inteligenta strazii, au smecheria, stiu sa se certe – nu ca Nicusor. Oamenii barfesc si se cearta asemenea conducatorilor lor cu care au inceput sa se asemene din ce in ce mai mult. Romanii nu vor sa schimbe starea lucrurilor pentru ca defapt democratia functioneaza in Romania – politicienii sunt exponentii poporului format majoritar din inculti, tarani, cocalari si manelisti. Ar trebui sa inceteze sa-i mai injure pe politicieni si sa le multumeasca ca i-au transformat in exact ceea ce-si doreau sa fie – niste nulitati care mananca, muncesc, se distreaza si dorm. Romanii nu vor sa se implice in politica pentru ca le convine defapt cum stau lucruile – le place balciul.

Si d-aia n-a castigat Nicusor Dan nimic in final, poate decat o recunoastere ca exista 10% din oameni care sunt altfel, nu neaparat mai buni, dar poate cum zicea Cristoiu, mai europeni, “care nu ragaie”, mai umblati prin lume, mai cititi si care nu put a ceapa sau mai stiu eu ce specific estului. N-a castigat pentru ca Bucurestiul era aproape anormal si ilegal impanzit de bannere electorale pe spatii publicitare platite cu bani grei, in timp ce locurile legale de afisare lipseau cu desavarsire. Voluntarii lui Nicusor au trebuit sa lipeasca stickere mici noapte sa nu-i vada nimeni sau sa tina cu mainile lor cele cateva bannere pentru ca nu aveau bani ca bastani sa le atarne in toate colturile. Centrul lui de campanie era o camaruta derapanata intr-o cladire veche stand sa cada la Kogalniceanu, locuita de voluntari neplatiti si umpluta cu tricouri si afise ce n-au fost pana la urma distribuite ca n-a avut cine. Dar romanii s-au obisnuit sa se faca campanie si pomenii pe banii lor de impozite, fie ca provin inainte sau de dupa alegeri. Cat de aberante au putut sa fie bannerele cu Prigoana la metrou cu “Transport public gratuit”? Cine a mai auzit de asa ceva in Europa? Dar romanii s-au obisnuit cu promisiuni desarte si voteaza smecheria, descurcareala, papagalul, clanta, ghidusia si nu in ultimul rand, tabloidizarea.

Si n-a castigat pentru ca e greu sa castigi intr-un asemenea context. In Romania, grassroots movement nu exista si nu are traditie. Cel mai inversunant sustinator al lui Nicusor pe care l-am cunoscut e o elvetianca, Ursula. Romanii nu au traditia grevelor franceze sau a protestelor ecologiste germane. Romanii nu inteleg cum se organizeaza un mars sau un fenomen gen Occupy sau Indignados. Ei detesta lucrurile asta si o spun band bere la masa si dandu-si cu parerea despre toate. Si atunci cum vreti sa puteti vota binele absolut in locul raului cel mai mic?

Si-acum sa ne intoarcem la demiterea presedintelui. L-am votat pe Basescu sa scapam de PSD si Nastase, apoi de Geoana, pentru ca nu a aparut nimeni altcineva mai breaz si mai indepartat de comunisti pe care sa-l pot alege. Acelasi filtru pe care l-am folosit pt. Nicusor Dan l-am folosit si pentru Basescu, chit ca vorbim de o constiinta mult mai incarcata la marinar. L-am votat mereu sa ramana nu pentru ca e fara pata, sau ca nu are un caracter prost, de bodegar, sau ca nu seamana vant si dihonie, ci pentru ca e mai bun decat ceilalti – are multe momente cand vorbeste si bine si pana la urma nu l-au sustinut intelectualii degeaba pana cand l-au parasit dezamagiti. Basismul e o speranta intr-o tara mai libera, o justitie mai corecta, lustratie, o civilizatie mai buna, mai europeana, nu individul Basescu o sa ne aduca toata astea, ci speranta. Insa cu siguranta nu ni le va aduce PSD-ul. Ei nici macar nu se gandesc la idealurile astea ale poporului. Ca si multi din PDL pana ei nu viseaza decat ciolanul, si sunt mai rai si mai indarjiti, chiar daca nu vreti sa acceptati, si ii doare in cur de voi, de viitorul vostru si al copiilor vostri.

Si apoi mai e si paranoia asta cu dictatorul. Ce, Iliescu n-a fost un dictator? El nu a masinat din umbra tot ce a facut partidul sau si tara? Pana la urma, avem o traditie lasata de Ceausescu. Si ca o paranteza toata executia asta din parlament imi aduce aminte de inregistrarea congresului PCR in care Parvulescu il critica pe Ceausescu pentru ca este manat numai de intentii personale. Pana la urma cu totii am acceptat si ni se pare obisnuit ca presedintele Romaniei sa aiba functii mai mult decat ceremoniale. Unii dintre noi l-am ales tocmai pentru a-si impinge atributiile la limita si a scoate tara din noroi. Si trebuie subliniat ca majoritatea l-a votat pe el, el este presedintele, si trebuia sa ramana pana la sfarsitul mandatului, pentru ca asa functioneaza democratia – nu merge cu razgandiri. Daca poporul cere capul lui Motoc nu trebuie sa calcam totul in picioare ca sa-i facem pe plac. Pana la urma d-aia exista alegeri, ca sa aiba toti un cuvant de spus si de-abia dupa ce se numara toate voturile putem sa spunem clar ce capuri vrea sau nu vrea poporul sa cada. Executiile in numele poporului au fost si vor ramane intotdeauna totalitare in natura – chiar si cea la propriu a sotiilor Ceausescu. Cand l-am votat pe Basescu ca persoana am facut-o tocmai pentru ca nu aveam si in continuare nu am incredere in nici unul din parlamentari, votati pe liste sau mai stiu eu cum. Ei nu m-au reprezentat niciodata si nu reprezinta pe nimeni acolo in Casa Poporului decat propriul interes si burdihanele indesate. Daca Basescu a gresit, o admit, dar cred in continuare ca toate greselile au fost spre bine – justitia si presa sunt mai libere decat inainte, iar tara a iesit destul de bine cu tot furtul celor din PDL, mai stabila economic decat Grecia si chiar Spania, Italia sau Irlanda. Si nu-mi spuneti ca USL-ul va veni sa ne vindece de hotie – se va inlocui o mafie cu alta mafie. PDL-ul trebuie inlocuit, dar cu alta partide, noi, cu un nou PDL poate, cu Noua Republica, initiative de centru-dreapta (socialismul este poate o tendinta buna pentru Europa de Vest si America, dar nu pt o fost tara comunista ca Romania). Si zicand astea imi aduc aminte de tradatorii care au plecat din PDL, curatandu-l un pic astfel poate, desi pitipoancele lui Base si ceilalti bogatasi de carton au ramas, dar nu despre asta e vorba. E vorba ca politicienii in Romania nu au cuvant, nu au rusine, nu au demnitate sa ramana fermi pe pozitie, sa accepte infrangerea si sa astepte. Nu este neconstitutioanala suspendarea lui Basescu, este imorala insa dezertarea si traseismul politic, formarea majoritatii parlamentare pentru ciolan si eschivarea de justitie si apoi luarea unor decizii in numele poporului ca si cum l-ar reprezenta si i-ar face o favoare. Toate aceste jeguri de politicieni au deturnat iesirea in strada a romanilor si au auzit doar ce-au vrut sa auda, precum Lapusneanu cand l-a sacrificat pe Motoc.

Atat de mare a fost campania impotriva lui Basescu (si Boc) la Antene si Irealitate incat poporul a fost asmutit impotriva propriului presedinte. Daca asta nu este libertate de expresie, nu stiu ce este si se mai vaita ca e dictatura. Basescu le-a dat ocazia ce-i drept si ei l-au tarat prin noroi, pentru ca pana la urma cei ca Voiculescu controleaza media – prin bani furati de la noi dealtfel. Si probabil ca cei mai multi vor sa vada capul lui Basescu cazand, printre care si parintii mei care au avut ambii salariile taiate, si vor simti o oarecare satifactie si razbunarea pentru umilirea pe care au trait-o. Dar va fi un sentiment de scurta durata, pe care nu numai noi il vom fi simtit, dar si greci, irlandezi, spanioli. Nu suntem singurii dezamagiti de clasa politica si care au cazut mai de sus decat noi in timpul crizei inapoi in mizerie – macar noi am fost constanti in saracie. Dar nu stiu care dintre ei are parte de o adunatura de scursuri mai mare decat cei din PSD care sa vrea sa infasce din nou tara cu atata lacomie. Daca Basescu a gresit chiar si asa trebuia lasat sa-si termine mandatul cu care l-a investit poporul, nu sa fie suspendat de un parlament cel putin imoral, daca nu ilegitim. Cum zicea un reporter HotNews: atentie, vin lupii!

Poate Basescu va fi si el judecat vreodata pentru coruptia lui. Miterand a fost. In cazul lui Nastase a durat 8 ani pana a intrat in puscarie, ca acum sa fie deplans de grupul Intact ca un detinut politic. Dar procesele publice aranjate si rapide n-au dat niciodata bine in istorie. Schimbarea institutiilor statului pentru niste vendete si interese personale, fara sa apucam nici macar sa cartim ceva, nu sunt procese democratice. Chiar daca legile statului o permit este imoral si necinstit fata de popor, iar argumentul ca ceilalti au facut la fel de rau, nici nu-l cred in totalitate si nici nu mi se pare o justificare.

Cineva scria zilele astea ca trebuie sa ne hotaram de partea cui suntem. Ori Basescu si PDL, ori USL. Pana la urma in America esti ori democrat, ori republican. Noua ne place sa ne consideram asa zis apolitici si ca nu ne place sa facem politica, ca e prea murdara, si ii injuram pe toti politicienii la fel (intr-adevar momentan toate partidele sunt aceeasi mizerie). Dar cand vine vremea circului si a painii incepem sa luam partea cuiva subit si de obicei este castigatorul. Nu conteaza ce a facut ca sa ajunga acolo, daca a fost ales sau nu, norodul aplauda ca prostul. Insa pana va aparea Alba ca zapada si ne va duce de mana politic in Europa, trebuie sa luam o decizie si sa alegem o parte. Nu merge ascunsul dupa deget si neparticiparea fatalista la vot. Opinia fiecaruia dintre noi conteaza si un politician in locul altuia poate face diferenta. Si apoi trebuie incurajati acei oameni noi sa iasa din randul societatii si sa inceapa sa ne reprezinte. Trebuie incurajati, nu injurati. Daca vom ramane la fel de speriosi in fata politicii ne vom merita decaderea si pierderea putinelor drepturi pe care ni le-am castigat la revolutie de a ne exprima vointa civica. Nu ma deranjeaza ca oamenii de la tara si pensionarii vor vota din nou cu PSD, dar diaspora si oamenii educati cred ca stiu mai bine decat atat, sa caute o solutie in alta parte. Si asa cum si eu sunt tolerant, asa si acesti politruci ar trebui sa ne lase in pace si sa nu incerce sa ne asmuteasca, asa cum a facut-o Nastase, care si cand era condamnat credea ca inca mai face campanie.

Presedintele Romaniei nu trebuie dat jos de o adunatura de politruci traseisti care se incapataneaza sa ramana mai multi decat 300 si decat chiar acum. Presedintele ar trebui sa-si termine mandatul, nu pentru ca il cheama Basescu, ci pentru ca a fost ales a doua oara conform legilor si nu si-a tradat tara, ci poate cel mult a deceptionat-o. Si chiar daca va cadea, pentru ca este foarte posibil ca numarul deceptionatilor sa fie mult mai mare decat al celor care cred in idei si valori ca mine, se va decide la alegeri cine are dreptul sa conduca aceasta tara. Iar eu ma voi duce oriunde e necesar sa votez ca sa nu incapa pe mana lui Antonescu si Ponta, respectiv Iliescu si Voiculescu. Este foarte pacat ca cei care l-au dat jos acum, n-au avut respect si rabdare pentru a astepta alegerile, se afiseaza in calai nerusinati astazi si maine au nerusinarea sa pozeze in candidati demni, puri si ingeri salvatori. Pe cine voi vota la prezidentiale nu stiu, pentru ca perspectiva de a fi numai Antonescu ma sperie si ma ingretoseaza. Daca aveau bunul simt sa mai astepte poate aveam si noi o sansa sa apara cineva nou, caci nu se stie sigur inca daca MRU e o optiune. Dar poate faptul ca si-au dat arama pe fata asa de repede acum ii ajuta pe unii oameni sa se mai trezeasca acum cat nu e prea tarziu.

Deci, precum am afirmat in titlu, raman un basist macar in forma lui ideala, a sperantei spre mai bine si astept vesti bune dinspre noile initiative de centru dreapta si independenti, poate vor produce oameni de din ce in ce mai buna calitate. Din pepiniera PSD niciodata insa. E optiune pe care mi-o asum, pentru ca nu mai putem fi pasivi si lasa lucrurile in voia sortii, de dragul de a nu face politica (a fost o vreme cand am crezut in rotatia partidelor la putere, dar USL nu mai este o optiune pentru mine). Voi aprecia si sustine mereu oamenii care vorbesc la obiect, fac mai mult decat tin discursuri, si care mai presus de toate promoveaza munca si valoarea. Daca pentru asta imi trebuie rabdare si sa votez raul cel mai mic, atunci o voi face. Si daca cei din tara imi vor spune toti in cor ca sunt prost si deconectat de realitate, imi voi accepta infrangerea, dar poate ca defapt lucrurile sunt mai clare la mii de kilometri si cativa ani distanta. Daca voi credeti ca celor din diaspora, ca si mie care am vrut si inca vreau sa ma intorc in tara nu ne pasa de Romania si de posibilitatea ca si ea sa se ridice din umilinta, atunci va inselati amarnic. Mai degraba acum dupa ce am plecat mi-am dat seama ca trebuie sa ma lupt mai tare, sa-mi pese mai mult, ca sa nu fie si altii furati si trisati de niste prosti asa cum am fost noi.

Un comentariu:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.