marți, 30 ianuarie 2007

Sa se stinga lumina!

Militati impotriva incalzirii globale! Ia parte la cea mai mare mobilizare a cetatenilor impotriva Schimbarii Climei! Alianta pentru Planeta (grupare a asociatiilor de protectie a mediului) lanseaza un indemn catre toti cetatenii, 5 minute de pauza pentru planeta: stingeti cu totii luminile pe 1 februarie 2007 intre 19:55 - 20:00. Nu dorim sa economisim 5 minute de electricitate doar in aceasta zi, ci incercam sa atragem atentia cetatenilor, mijloacelor de informare si factorilor de decizie asupra irosirii energiei, incercam sa le spunem ca e timpul sa actionam. 5 minute de repaos pentru planeta: nu va ia mult timp, nu va costa nimic, si ii va arata candidatului la presedentie ca schimbarea climei este subiectul cu cea mai mare greutate in dezbaterile politice. Livia Micu


L-am primit pe messenger mai devreme si am vrut sa fac un experiment asa ca l-am trimis la toata lumea. Sorry for the spam. Iata cateva din raspunsuri:
  • borasc/ io o sa caut lanterna din casa si o s-o aprind si p'aia/ in semn de anti-protest
  • ma ocup eu de pana de curent, in ce sectoare ale bucurestiului sa fie?
  • Asociatia Globala a infractorilor saluta aceasta decizie
  • hai mai...
  • pe 1 februarie imi cumpar 10 becuri de 200W si le aprind la 19:55
Voi ce pare aveti? Asteptam parerile dumneavoastre in sondajul de mai jos si in comentarii. Multumesc.

luni, 29 ianuarie 2007

ICRD: Psihanaliza robotului


Daca psihologia ca stiinta moderna si-a pus intrebarea, inca de la inceputurile ei, cum functioneaza mintea umana si care sunt mecanismele din spatele echilibrului ei, dar mai ales care sunt cauzele starilor patologice, ingineria vine astazi si pune intrebarea invers, intr-un fel de “reverse engineering”. Ce trebuie sa fac pentru ca, plecand de la zero, sa obtin o minte? Si nu numai atat, ci sa simta, sa aiba emotii, trairi si, ducand in extremis acest scenariu, chiar sa poata avea caderi nervoase.

Primii arhitecti ai ratiunii artificiale nu si-au pus problema constiintei sau afectului, asa cum nu a facut-o nici behaviorismul, reprezentand la acea data o ipoteza inutila. Ca si in cazul geometriei sau a mecanicii, s-a pornit de la Aristotel de la care s-au preluat dihotomia subiect-obiect, particular-universal si figurile sofistice ca pietre de temelie pentru logica propozitiilor si mai tarziu a predicatelor de ordin I si II. In jurul logicii s-au adunat apoi tot felul de extensii menite sa o apropie cat mai mult de o interpretare fidela a limbajului natural si sa o indrepte catre un taram mai cantitativ, precum cel al matematicii si tehnicii, asa cum s-a intamplat cu algebra lui Boole sau logica fuzzy. Defapt ceea ce s-a incercat a fost descoperirea unui fel de pattern-uri in gandirea umana, ceva ce lingvistii ar putea denumi drept Gramatica Universala, ce ar putea fi usor transpuse in ecuatii si algoritmi.

Rezultatul a fost IA (Inteligenta Artificiala), o noua ramura a computer science menita sa profite de imensa putere de calcul oferita de noile masini numerice electronice. Unul din promotorii ei a fost chiar Alan Turing, considerat parintele stiintei calculatoarelor si al algoritmicii, care scria un articol despre acest subiect cu mult timp inainte ca tehnologia microprocesoarelor solid-state VLSI sa explodeze. Cu toate acestea la mai bine de 50 de ani de atunci, cercetatorii au esuat sa gaseasca solutii concludente sau cel putin eficiente pentru probleme precum cautarea in spatii mari de solutii, trecerea de la particular la general, demonstrarea teoremelor, planificare, inferente prin inductie sau analogie, procesarea limbajului natural si culminand cu analiza metaforei si enigma constiintei.

Preiau din articolul “Stari modificate ale constiintei si creativitate” de Beatrice Adriana Balgiu (aparut in antologia “Oglinda constiintei”) cateva paragrafe ce mi s-au parut relevante si concise legat de schema psihanalitica a mintii.

“Dupa S. Freud, constiinta – acea parte a personalitatii cu care omul gandeste – este functia unui sistem, sistemul perceptie-constiinta situat la periferia aparatului psihic, primind informatii, atat din lumea externa, cat si din lumea interna; deci, un fel de strat superficial in care predomina mai mult inconstientul. Subconstientul – puntea dintre constient si inconstient – reprezinta anticamera ce contine elemente care pot fi usor verbalizate. Inconstientul – cel mai profund strat al mintii – este alcatuit din continuturi carora li s-a refuzat accesul la sistemul perceptie constiinta. Mai exact, el cuprinde: trairile si actele refulate; instinctele sexuale; conflictele si traumele acumulate in prima parte a vietii; actele ratate, lapsusurile; starile de iluminare.”

Nu pot sa nu remarc ambiguitatea referitoare la actul gandirii. Daca il luam in acceptiunea de inteligenta atunci putem foarte bine spune ca si animalele gandesc, ceea ce ar putea fi pe deplin corect daca am accepta ca si animalele au constiinta. Conceptia ca omul ar fi un animal rational, ar marca drept singure diferente notabile intre noi si regnul animal ratiunea si constiinta, ceea ce inevitabil si paradoxal ar duce la punerea semnului echivalentei intre ele. Tot asa insa, in imensul sau narcisim, omul refuza sa confere vietuitoarelor inferioare, supuse (peste care Dumnezeu l-a facut stapan) sentimente, poate cel mult emotii. Si totusi refuza sa inglobeze in constiinta trairile sufletesti si asta si din cauza prejudecatii ca mintea n-ar avea nimic de-a face cu sufletul sau spiritul, acestea stand sub jurisdictia artei sau a religiei. Cu toatea acestea cand vorbim despre probleme psihice ne gandim intuitiv la un complex de framantari mentale, suferinte ale inimii si dureri ale trupului.

Daca ar fi sa consideram lucrurile pe scara evolutiva, inconstientul vine inainte de constient, iar subconstientul pare sa fie o granita difuza intre cele doua, un pas ontogenetic de trecere la un nivel superior de organizare si in acelasi timp cu rol de mesager. Inconstientul este suma tuturilor faptelor pe care le facem fara sa le cunoastem direct prin constiinta ce apare in aceste context drept un aparat epistemologic. Din acest motiv aruncam asupra lui toate actiunile involuntare, toate pornirile instinctive, tot ce ne e necunoscut despre propria persoana si tot misterul viselor.

Dintre toate, inconstientul isi gaseste cel mai bine corespondentul in masinile ganditoare din ziua de azi. Fie ca e vorba de paradigme backward sau forward chaining, fie ca e vorba de retele neurale sau cine mai stie ce altceva totul se reduce la procesare simbolica, in (care asa cum se intampla si in experimentul de gandire al lui Searle al camerei chinezesti) executantul nu are nici cel mai mic habar despre ce face. “Din pacate, este prea usor sa privim comportamentul unor sisteme realtiv simple de manipulare de simboluri si sa dam propria noastra interpretare simbolurilor, punand astfel pe seama acestor sisteme mai multa inteligenta decat merita.” (Mark Watson)

Poate comparatia cea mai buna este aceea cu un automat care incearca sa pastreze stabilitatatea unui sistem dinamic, un domeniu in care cibernetica si teoria sistemelor exceleaza, desi putini realizeaza cat de mult se inspira acestea din biologie. Practic, inconstientul este acea parte a sistemului nervos care are grija de noi. Acest aspect al fiintei nu poate fi perceput sau verbalizat pentru ca el este defapt baza a tot ce inseamna gandire si simtire in noi. A-ti intoarce privirea inapoi si a incerca sa cunosti niste lucruri ce ti-au fost date ca a apriori este la fel de nenatural precum a-ti pune intrebarea ce se intampla cand stau pe loc. Atunci cand miscarea iese din raza perceptiei ai impresia ca nu se petrece defapt nimic. Ce e dincolo de asta e actul cunoasterii transcendentului prin instrumente precum reducerea la absurd sau paradoxul Zen. Two hands clap and there is a sound. What is the sound of one hand?

Eu cred insa ca privind prin aceasta prisma constiinta nu este altceva decat un sistem secund de perceptie – este perceptia activitatii sistemului primar de perceptie, cel care mijloceste comunicarea cu soma, respectiv cu mediul. Sau poate ca defapt sunt mai multe straturi care suprapuse ajung sa dea senzatie ca obiectele noastre mentale nu sunt doar simboluri straine de semnificatie, ci devin concepte cunoscute, familiare, cu care rezonam, le recunoastem si le intelegem in context, ca in final sa ajungem sa ne cunoastem propriul ego ca o asemenea entitate semantica.

*Va urma! Nu uitati sa votati la postul anterior ;).

joi, 25 ianuarie 2007

More is never enough


Am vazut Candy, un film australian despre dragoste si heroina. Un fel de Requiem for a Dream redivivus. Impartit si el in parti cu nume sugestive - rai, pamant, iad, aproape ca m-a facut sa plang la sfarsit. Si zic aproape pentru ca eu nu plang niciodata, decat cand e frig si-mi bate vantul in fata. Dar am avut pornirea sa o fac. De ce? Poate din mila pentru junkies, din empatie, din identificare cu ei, din gandul ca poate as fi putut fi in locul lor, ca oricare dintre noi ar fi putut fi in locul lor, de ciuda ca bunaciunea aia de fata se prostitua pentru banii de doza. Sau poate din cauza finalului in care scenaristul a decis ca cel mai bine ar fi ca cei doi sa se desparta dureros - cel mai bine pentru ei, ca sa ramana clean, si cel mai bine pentru spectatorii ca sa li se franga inima in doua ca intr-o epopee dramatica clasic hollywoodiana gen Doctor Zhivago sau altele.

Numele Heath Ledger va poate suna cunoscut, el este actorul care impingea marmelada pe teava in Brokeback Mountain ca apoi sa faca pe marele seducator de femei din kitsch-ul de altfel comic Casanova. Mie mi-a placut cum a jucat aici, cat si tipa si "profesorul de chimie organica" care se distra cu baietei si isi facea singur heroina din morfina si paracetamol. Ca de obicei poate s-a exagerat cu toata sociopatia asta: dependenti de droguri, homosexuali, prostitutate, depravare toate puse in oglinda cu normalitatea, familita, valorile morale si conformismul. Daca cumva guvernul le-a dat banii ca sa faca un film anti-drog, ei bine au reusit sa introduca toate ingredientele care sa te faca sa-ti fie sila de droguri. Pacat ca nu e asa simplu: cand ii arati cuiva raul, nu-l faci neaparat sa-i displaca, ci de multe ori il poate imbratisa cu perversitate, chiar daca inseamna autodistrugere, pentru simplul motiv ca ii poate acoperi un gol din suflet - the missing piece. Si de aceea vom avea in continuare alcoolici care vor bea pana in ultima clipa si oameni dependenti de fel de fel de lucruri de la tigari, cafea, televizor pana la opioide, amfetamine si halucinogene.

Cand i-au aplicat lui Alex metoda Ludovico au dat gres pentru ca au tratat doar raul de la suprafata, asa cum ai prescrie niste sedative ca sa curmi agitatia. Portocala mecanica nu este nici anti nici pro violenta, este doar o incercare de a privi lucrurile prin ochii ei. Latenta in fiecare dintre noi, omniprezenta in lumea animala, violenta nu este un demon ce trebuie exorcizat ci doar o reactie pe care unii si-o pot controla mai putin iar altii ajung sa o savureze. Poate e innascuta, poate e dobandita, poate e de la prea multa suferinta sau de la prea mult bine, sistemul de ecuatii variaza de la om la om, iar parametrii sunt de cele mai multe ori calitativi sau incomensurabili. Sincer sa fiu, ascultand acum doua zile la Sala Radio o compozitie de Bizet cu multe pasaje allegro si in forta, mi-am creat o imagine mentala de putere distructiva si rautate diavoleasca ce radia din mine inspre lume. Fiecare bucata muzicala cu trairea ei. Asa cum adagio-ul lui Albinoni, aria lui Bach sau impromptu-ul lui Chopin inspira melancolia, am inteles de ce Anthony Burgess si-a pus personajul sa-si suga sevele din Mozart si din Beethoven.

"Albastru nemarginit, aproape transparent nu este cu nimic mai prejos decat Portocala mecanica a lui Anthony Burgess sau Strainul lui Camus." (Newsweek) N-am citit Camus, dar cartea acestui japonez pe care tocmai am terminat-o si m-a purtat din nou pe talazurile drogurilor, orgiilor, violentei, mizeriei, disperarii, desfraului, mortii si ale renuntarii. Fost tobosar intr-o trupa, Ryu Murakami a trait in anii dezlantuiti ani 60-70 (asa cum ii poti regasi intr-o biografie Led Zeppelin) si i-a zugravit asa cum s-au scurs in Japonia din acea vreme - o tara cu baze militare SUA si un tineret profund marcat de stilul de viata occidental, muzica engleza si literatura si drogurile americanilor. Din nou heroina, Nibrole, Philopon, hasis, mescalina, LSD, sange, excremente,sperma si voma. Cica tipul a si regizat dupa aia ecranizarea, dar desi cartea a fost best-seller, filmul a ramas, pare-mi-se, obscur. Pentru mine marele maestru in transformarea unor carti marcante in filme ramane Kubrick. Asa cum am auzit si in documentarul "A Life in Pictures", marele regizor nu a incercat sa demonstreze ceva in filmele lui, sa condamne sau sa sa ridice in slavi, ci doar sa prezinte natura umana asa cum e ea, sincer brutal, adevarat, desi el a ramas toata viata un intelectual si un jucator de sah introvert.

Ca si el nu pot decat sa raman uimit la spectacolul lumii, adesea "super horrorshow" :D. Fascinatia ramane pentru mine cel mai bun drog. Atunci cand filtrul atentiei se da peste cap si incepi si distingi ramurile pomului din fereastra, te hiponotizeaza trepiedul de la microfon sau vergile din piedestalul scenei sau ajungi sa-ti constientizezi incordarea abdomenului, bataitul picioarelor si iti auzi respiratia, atunci intelegi de ce in "Adaptation" transformau orhideea-fantoma in praf pe care sa-l aspire pe nas. Atunci te opresti si iti zici: stai asa, defapt nimic nu e bine sau rau, e doar viata si toate lucrurile pe care o alcatuiesc si toate sunt minunate in felul lor, chiar si atunci cand ti se pare ca nu se intampla nimic. Dar lucururile nu merg asa. Oare ce-ar trebui eu sa invat din toate astea?

duminică, 21 ianuarie 2007

Solipsism

Sunt stigmatizat sintactic
De suflul metalic
Al sintagmelor sterile.
Oare desertaciunea de azi
E totuna cu deziluzia de maine?
Daca te urasc pe tine
Ce te cunosc ca pe-o suita
De ganduri insirate-n minte
Nu fac altceva decat
Sa ma loves in sine?
Nu-i in constiinta mea in apa oglindita
Rasul tot ras si frica e tot frica?
Vreau sa-mi pot intoarce in orbite
Globii oculari sa pot sa te privesc
Adanc
In mine

miercuri, 17 ianuarie 2007

Omul care aduce ploaia

There was a great drought where Richard Wilhelm lived; for months there had not been a drop of rain and the situation became catastrophic. The Catholics made processions, the Protestants made prayers, and the Chinese burned joss-sticks and shot off guns to frighten away the demons of the drought, but with no result. Finally the Chinese said, ‘We will fetch the rain-maker’. And from another province a dried up old man appeared. The only thing he asked for was a quite little house somewhere, and there he locked himself in for three days. On the fourth day the clouds gathered and there was a great snow-storm at the time of the year when no snow was expected, an unusual amount, and the town was so full of rumours about the wonderful rain-maker that Wilhelm went to ask the man how he did it. In true European fashion he said: ‘They call you the rain-maker, will you tell me how you make the snow?’ And the little Chinese said: ‘I did not make the snow, I am not responsible.’ ‘But what have done these three days?’ ‘Oh, I can explain that. I come from another country where things are in order. Here they are out of order, they are not as they should be by the ordinance of heaven. Therefore the whole country is not in Tao, and I also am not in the natural order of things because I am in a disordered country. So I had to wait three days until I was back in Tao and then naturally the rain came.’

duminică, 14 ianuarie 2007

Fals tratat despre plictiseala (10)

Ce e satietatea? E un fel de contor, iti numara accesurile pe site-ul fericirii si cand ajunge la valoarea X ti le interzice in totalitate. Nu incerca niciodata sa mananci cand ai burta plina sau zahar dupa ce ai mancat dulciuri. Ce-i drept iti revine dreptul dupa un timp, dar daca esti prea lacom nu o sa-ti fie bine. Toate lucrurile in lumea asta au o masura, o greutate, un volum, o capacitate. Sunt legi ale naturii. Nu te juca cu ele, nu poti sa le incalci, decat daca stii bine ce faci. Stii?

In momentul in care te saturi de ceea ce iti place inseamna ca din acel moment acel lucru nu-ti mai place. Sau cel putin spui ca te plictisesti - o situatie incerta in care obiectul sta in pozitia incomoda de a nu-si cunoaste predicatul; subiectul este indecis: "cum ar putea sa nu-mi mai placa ceea ce mi-a placut pana acum?" Acesta este cel mai deranjant modus al plictiselii, cel care te framanta, care iti pun intrebari etice ("este bine ce fac?"), care iti contesta deciziile si te asterne in nesiguranta. Bine ca nu e si cel mai frecvent. Specia cea mai populara este aceea a saturarii de lucruri care nu-ti plac inca de la inceput sau imediat dupa aceea. Tu nu doresti sa le ingurgitezi, dar iti sunt bagate pe gat. Se mai recurge la metode impulsionare: cate un cubulet de zahar la fiecare trei portii de terci maroniu, dar rareori cadem de prosti la asta. Mai devreme sau mai tarziu tot ne dam seama ca ceva nu merge cum trebuie. Mi se pare si normal: nu avem nevoie de glucide si de zeama, mai avem nevoie si de proteine din carne, vitamine, calciu, minerale, suntem fiinte complexe, ce naiba! - fiinte rafinate si cu nevoi si mai ales cu nasul pe sus. Ne permitem luxul de a fi plictisiti. Ar trebui sa invatam rabdarea de la feline, cum stau si asteapta momentul potrivit sa atace prada si apoi cand sunt satule sau au hrana asigurata stau cuminti in sezut si asista curgerea timpului. Simplitatea inseamna mai putine probleme. Nu ca voi, copii ingrati ai Edenului, ce va lamentati si va zbuciumati ca nu va gasiti menirea. Ati pierdut-o? Ati cautat-o in fund? Poate e acolo. Sau poate ca n-ati avut-o niciodata.

Meteahna mare plictiseala asta, sunt atatea de spus despre ea. Iata ca pornesti de la un lucru si treci prin toate. Ma intreb daca porneam de la empatie sau compasiune sau ras sau plans...? Sua poate chiar de la procesul formarii gazelor in intestine prin descompunerea aminoacizilor, pentru ca despre asta e vorba defapt - o simpla basina ideatica. Iar eu am insirat toate paragrafele astea tot din plictiseala si probabil ca voi le cititi tot din plictiseala.

Fals tratat despre plictiseala (9)

Plictiseala "metafizica" e un hau, poti cadea ca intr-o prapastie in ea, iar efectul poate fi cascada. La un asemenea nivel fiinta resimte plictiseala ca pe o profunda constientizare a trecerii timpului; si mai degraba nu timpul este cel care se misca, ci noi care trecem pe langa el, imbatranim si apoi murim. Ne intoarcem in tarana, in mizerie. Plictiseala asta e un lucru teribil. Este simptomul asteptarii atunci cand iti dai seama ca nu osa vina nimic. Unii oameni asteapta toata viata lor o minune sau chiar viata de apoi. Eu, pe de alta parte, sunt doar un nihilist postmodernist.

Cred ca complementul plictiselii este rabdarea. Si spun complement si nu opus pentru ca uneori se imbina intr-un oximoron ciudat, o coabitare in asteptare rabdatoare si totodata plictisita sa treaca timpul. Caci uneori orele trec blestemat de greu si nu poti face nimic in legatura cu asta. Intr-adevar rabdarea e o virtute. Incercati un experiment: rezervati-va cateva ore de singuratate intr-o zi, asezati-va comod si incercati sa nu faceti si sa nu va ganditi la nimic. Veti vedea ca e foarte dificil si, mai mult, orice postura a corpului va parea deranjanta, apar mancarimi, furnicaturi, dureri, toate devin insuportabil de acute. Vei simti nevoia sa te misti in continuu. Folclorul mai are o vorba de duh care se potriveste: "ai mancarici in cur".

Dar daca nu poti suporta miscarea browniana (a plictiselii) datorate nimicului, cum pot sa eviti plictiseala datorata preamultului. Te-ai saturat de rutina, toate sunt atat de previzibile, lumea e atat de monotona. Adeseori apara si glazura ratarii: "Am imbatranit si n-am realizat nimic." Dilema ontologica: "Cine sunt eu?" Dilema existentiala: "Care e rostul meu?" Si tu stai aici si te plictisesti. Poate ca ar trebui sa faci ceva in legatura cu asta. Indecidabil...

Se pare ca e in natura umana sa caute lucruri noi, experiente noi, chiar si noutati noi. Nu te saturi niciodata de cautat, dar de saturi de fiecare data de ceea ce gasesti. Este spiritul inchizitiv, este atractia erotica, este setea de adrenalina. Singurul lucru care ne tine in frau este frica, cu forma ei mai subtila - instinctul de conservare. Ele ne transforma transforma in sclavii plictiselii, caci ne dorim sa evadam, dar suntem prea lasi pentru a o face. Unii dintre noi nu scapam niciodata. Alteori vind altcineva sa te scoata si asta numesc eu umanitarism. Dar cel mai des ramanem in starea stare si rabdarea ar fi un lucru frumos daca ar fi intr-adevar ce-am trai, dar defapt e vorba de disperare, de o zanganire inutila a lanturilor, de o forfota zbuciumata a incheieturilor in franghii care doar strange nodurile si te plictiseste din ce in ce mai groaznic. Aceasta s-ar dovedi poate o buna metoda de tortura.

sâmbătă, 13 ianuarie 2007

Fals tratat despre plictiseala (8)

Dar sa mai lasam deoparte critica televizorului (caci trebuie sa recunosc ca am crescut cu el si, desi nu mai ma uit cu fervoare la el, obisnuiam sa fiu dependent: "Ma cheama Mihai si nu mai sunt dependent de TV de 4 ani") si sa ne intoarcem la plictiseala.

Am pomenit despre plictiseala de seara sau plictiseala din vacanta, dar am ocolit voit subiectul plictiselii la locul de munca sau alte ipostaze ce marcheaza senzatia de saturatie. Nu, aici nu mai e vorba de schimbare de mediu sau de oprire brusca dintr-o activitate sau oprimarea ei fortata, ci de supraexcitarea simturilor si indirect a constiintei, dar printr-un efect invers, inhibitor.

De ce te plictisesti de un fel de mancare, de un serial, de o melodit, de o relatie, de vechiul aparat de prajit paine? Un lucru e cert: omului nu-i place rutina si nimic din lucrurile care se repeta (desi muzica house pare sa contrazica acest postulat). Iar o explicatie poate fi regasita chiar in experimentele de la inceputurile psihologiei, pe vremurile lui Pavlov, atunci cand cercetatorii descopera ca intensitatea unui stimul nu este resimtita pe o scala liniara ca cea din realitate, ci una logaritmica, lege care poarta numele Weber-Fechner. De asemenea, mai exista si o proprietatea de adaptabilitate la stimuli repetati si protectie la stimuli puternice (cand iesi dintr-un club nu mai poti auzi vocile susotind sau chiar la nivel normal).

Cand te plictisesti de un lucru inseamna ca te saturi de el. Viziunea asta da cu totul alt sens verbului "a se plictisi", dandu-i o tenta tranzitiva, iar noi pana acum am studiat-o doar pe cea reflexiva. Au ele ceva in comun sau e doar o coincidenta ortografica? Cuvintele au in general o tendinta divergenta a sensului in diferite contexte. Insa studiul etimologic amanuntit duce de obicei la o singura radacina care pare sa adunce la un numitor comun toate sensurile disparate si avand, in viziunea mea, un singur corespondent in plan socio-uman sau profund psihologic.

Plictiseala de ceva, de un obiect, de un animal, de o persoana, de o stare mentala sau o activitate sunt defapt acelasi lucru. Dupa cum spuneam, circuitele de dopamina inceteaza sa mai genereze placere in lipsa excitantilor potriviti, dar si excesul lor poate duce la acelasi rezultat. Dupa cum bine zice zicala: "Ce-i mult strica!".

vineri, 12 ianuarie 2007

Fals tratat despre plictiseala (7)

Este vadit ca nu resimti satisfactie in ruma acestei hibernari, insa placerea recompensatorie este compensata de o placere cruda, imediata, o placere mentinuta prin lipsa opuselor ei. Poate cea mai buna metafora ar fi "placerea zaharoasa", caci de obicei dulciurile sunt cele prin gustul lor ofera o delectara imediata a simturilor, chiar ulterior se produce o adaptare a intensitatii psihofizice a stimulilor. Ca si in cazul fumatului, placerea resimtita este incerta, nesatisfacatoare, artificiala, nu foarte bine localizata si constientizata, si totusi generatoare intensa de dorinta pentru mai mult.

Emisiunile TV ofera un asemenea climat de placere zaharoasa. Cei din spatele sticlei nu vor sti niciodata reactiile tale, voyer-ul asezat in fotoliu in partea cealalta. Cauti mereu prin canale ceva care sa te umple, dar gasesti decat simulacre ineficiente: pe de o parte pentru ca nu esti capabil sa le percepi la intreaga lor valoare emotionala si pe de alta parte pentru ca realizatorii TV, de dragul rating-ului, prefera sa te imbecilizeze cu productii de calitate discutabila pentru a te pune in balanta intre pornirea de a renunta pentru "a nu face nimic" si a urmari in continuare si "a face ceva". Televizorul devine astfel scuza pentru lipsa de activitate: depui un efort minim implicandu-te vizual in imaginile miscatoare, dar ai un alibi pentru crima pe care o faci asupra ta: ai fost alaturi de tovarasii tai de pe ecran. Precum observase si Pascal, esenta omului este miscarea, iar stagnarea este echivalenta cu moartea. Omul poate sta linistit numai cand doarme, de unde si drama insomniei sau orele petrecute de cei mai varstnici la televizor pentru ca nu pot dormi. Cand plictiseala te cuprinde ca intr-un joc ielelor, gandurile te framanta si nu-ti dau scapare, de cele mai multe ori intreptandu-te spre concluzia inutilitatii, a esecului, a ratarii, a nemiscarii in genere. Urmarirea fluxului neutru din tubul catodic te mai linisteste si iti scoate atentia din impas, chiar daca nu o restabileste pe picioare. Asemenea efectului substantelor chimice (este interesant ca americanii au acelasi cuvant si pentru medicamente si pentru droguri - drugs), societatea moderna reuseste sa tratateze numai efectele sau cauzele secunde si nu pe cele primare.

"The coach potato" devin o fiinta handicapata in planul vointei, vesnic plictisita, vesnic numultmita, gandind mereu in termenii lui "mai mult".

joi, 11 ianuarie 2007

Fals tratat despre plictiseala (6)

Televizorul - masina de rumegat plictiseala, este o unealta care usureaza munca traductoarelor sistemului nostru senzorial pentru a-si transmite mesajul pana in adancul constiintei noastre.

Poate cea mai reusita unealta de control a maselor, televizorul este mai mult decat un mediu de transmitere a informatiei, este un controlor al dispozitiei. Precum ziceam, din plictiseala iesi greu, iar stimulii trebuie sa foarte intensi si atractivi. Televizorul nu face acest lucru, ci doar alimenteaza plictiseala. Pentru a te smulge din lanturile letargiei iti trebuie o oarecare disciplina, trebuie in primul rand sa te concentrezi asupra ceea ce faci. Iar concentrarea este activitatea unui aparat important al mintii noastre - atentia, care spune cate si ce informatii vor fi procesate de creier din cele covarsitor de multe pe care ni le ofera mediul.

Ceea ce par activitati firesti de zi cu zi precum mersul pe strada, recunoasterea obiectelor, mentinerea echilibrului, a staturii bipede, mersul, urmarea unui drum sunt defapt procese cerebrale complexe si totusi atat de rapide incat par instantanee. Am trait insa pe pielea mea sa ma vad pus in dificultatea de a percepe integral un decor aglomerat, plin cu oameni, masini, cladiri fata de cel mai obisnuit si mai simplu al casei. Atentia este cea care decide ce anume din datele senzoriale este important si in ce ordine si cu ce prioritate vor fi analizate pentru a da impresia finala ca scena este cunoscuta in totalitatea elementelor ei. Bineinteles, dca veti inchide ochii veti constata ca nu sunteti in stare sa reproduceti scena vizualizata anterior, ci doar componente disparate si instabile, ceea ce dovedeste ca si asa atentia dumneavoastra nu este perfecta, ci ofera doar o aproximatie cognitiva a lumii. Cu toate acestea ea poate fi imbunatatita.

In cazul plictiselii insa, constructia atentiei se naruie, mai ales in sensul implicarii rationale in activitatile curente. Manifestarile devin mai degraba instinctive, reactiile sunt necontrolate, iti creste nivelul empatic, iar scopurile si planurile isi pierd consistenta. Similara oboselii, desi cauzata ei intodeauna, plictiseala te plaseaza intr-un punct vulnerabil: devii un burete care absoarbe orice, fara vreo putere de discernamant (rational sau etic), ci esti doar un zombie care actioneaza pe baza mecanismelor placere-dorinta. Diverse tulburari (congenitale sau acumulate in timp) isi fac simtita acum prezenta, precum fixatiile (orale), maniile sau pornirile obsesiv-compulsive. Ajungi sa crezi ca un numar din ce in ce mai mare de lucruri ti se cuvin, fara pic de efort din partea ta. Nu ai chef sa mai muncesti pentru a obtine ceva deoarece vezi rostul. Adopti pozitia copilului ingrijit de mama, chiar daca nu mai este multa vreme neputincios. Alegi sa traiesti toate evenimentele intr-o semi-implicare protectiva, care sa te fereasca de eventualele finalitati nedorite, opuse placerii - esec, durere, tristete.

miercuri, 10 ianuarie 2007

Fals tratat despre plictiseala (5)

Sa ne imaginam un scenariu clar: te intorci seara de la serviciu, esti obosit si nu ai chef de nimic. Defapt oboseala se datoreaza nu numai consumului de energie ci si din cauza ca bateriile cu recompensa se termina si ele. Mai ales daca nu-ti place prea mult ceea ce faci, motivarea interioarea pentru a munci poate fi din ce in ce mai greu de construit, de cele mai multe ori chiar in pofida imboldurilor de natura financiara. Aici chiar ar putea fi vorba despre plictiseala de la serviciu, care poate usor degenera in burn-out sydrome. Precum spunea si Patapievici, modernii se incapataneaza sa creada ca toate lucrurile se pot transmuta unele in altele dupa legile pietii, ca intr-un fel de alchimie mercantila. Dar sa lasam asta la o parte si sa revenim la plictiseala serii.

Cea mai importanta tendinta a munctiorului plictisit de seara este sa-si interupa activitatea mentala, sa incerce sa se detaseze. Cum nici unii dintre noi nu suntem instruiti in meditatie, acest lucru e greu de facut. Desi ceva in tine striga ca nu mai vrei, vocea launtrica (a ratiunii sau a supra-eu-lui) spune ca mereu trebuie sa faci ceva, sa interactionezi, sa aduci un scop la implinire, sa te apropii de un tel, sa te integrezi intr-un cadru social, sa reactionezi empatic, sa lupti neobosit pentru supravietuire. Sunt semnale contradictorii pe care mintea ti le transmite si poate de aceea ne bucuram atat de mult cand un erou fictional face grozavii in locul nostru, spectatorii.

Pentru ca asta devenim, niste spectatori, participanti pasivi la niste aventuri care petrec in imaginatia noastra, in cartis sau in emisiuni si filme. Dar cum nu toti avem o imaginatie buna sau inspiratia nu vine mereu (de obicei doar in vise) recurgem la creatiile fantastice ale altor ca efect curativ - ceea ce prin abstractizare reductionista se poate reduce la fenomenul artei. Desi secole de-a randul a fost ocupatie principala de umplere a timpului, cititul, trebuie sa recunostem, este anevoios si implic o mai mare participare intelectuala pentru a traduce scrierea formala in stimuli auditivi si vizuali, ca sa nu mai vorbim de cei tactili, olfactivi etc. Iar aceasta problema, cel putin pe planul audio-video, este rezolvata de televizor.

Fals tratat despre plictiseala (4)

Din nou, ce legatura are cu plictiseala? Este vorba de cea de-a doua faza, cea urmatoare miscarii defensive in momentul de schimbare a conditiilor de mediu. Si acesta este punctul periculos.

Asa cum explica si Antonio Damasio cand vorbea despre emotii, apar uneori in creier niste circuite recurente care se autoamplifica si care nu mai sunt inhibate de nimic. Iesirea dintr-un asemenea blocaj emotional devine aproape imposibila si necesita un puternic antrenament mintal. Exact asa se intampla si la plictiseala: incerci sa iesi din starea de letargie, dar nu reusesti. Un alt mecanism relevant este cel care apare in cazul dependentelor (de nicotina, alcool, droguri sau chiar jocuri de noroc), ce implica neurotransmitatorul dopamina. Intr-un fel sau altul circuitul placerii isi scade intensitatea activarii, iar cel al dorintei are o tendinta ascendenta. In rezumat: pe masura satisfactia resimtita dupa consumarea actului scade, dorinta (de repetare) devine din ce in ce mai puternica. Un exemplu comnun este cel al cafelei: molecula de cofeina se aseamana foarte mult cu adenozina, un alt neurotransmitator responsabil cu decuplarea sistemul limbic de cortex si intrarea in regimul de somn. Dar cofeina, desi intra in receptorii de adenozina, nu face nimic si tocami de aceea contracareaza somnolenta. Utilizata insa prea des, aceasta metoda nu mai da roade in concentratii mici, caci sistemele de control nervoase vor constata in cele din urme oboseala accentuata a organisumului, asa ca vor modifica pragurile de declansare. Aceasta este o descriere grosolana, dar un asemenea fenomen se produce si in cazul dopaminei in contextul dependentei de cocaina.

Odata intrat in starea de plictiseala ti-e greu sa mai iesi din ea. Mancarea nu mai are gust, nimic nu te mai incanta, nu ai chef de prea multa miscare, incepi activitati noi si le abandonezi repede pentru a incepe altele si tot asa. Apare un fel de stare de expectativa, o stare in care astepti ca ceva sau cineva sa te scoata in mod miraculos din ea. Dar nu merge chiar atat de usor, nefiind suficient doar sa pocnesti din degete ca sa revii la regimul anterior de lucru. Odata modelat intr-un fel creierul (pe o perioada de minim 1-2 saptamani) greu se mai remodeleaza pentru alt context (minim aceeasi perioada). De aceea resimtim de obicei dificultati in a ne putea distra cand intram in concediu sau in a reveni la randamentul obisnuit al muncii la intoarcere.

Este omul plictisit un lenes? Sau poate nu e vorba de o echivalenta, ci doar de o relatie de cauzalitate: lenea conduce in cele din urma la plictis sau fiind plictisit suficienta vreme ajungi sa te deprinzi lenes? Eu cred ca cel putin exista un grad mare de rudenie intre ele. Lenea apare ca un fel de raspuns la realizarea aceluiasi concept de care vorbeam si mai devreme - desertaciunea; numai ca realizarea in acest caz se face la nivel intuitiv. Lenesul intuieste ca efortul sau este oricum sisific, deci alege sa nu-l mai depuna deloc. In anumite limite putem admite ca este vorba despre acelasi lucru ca si despre confort; nu putem spune niciodata cu precizie in ce moment dezbararea de efortul muncii sau oricare alta povara a vietii este benefica organismului si societatii si cand incepe devina redundanta si chiar maligna, asa cum putem observa la unele persoane bogate.

marți, 9 ianuarie 2007

Fals tratat despre plictiseala (3)

De ce am adus vorba despre sinucidere si desertaciune? Si ce legatura au ele cu plictiseala? Ei bine nu cred n-ati auzit de sintagma "s-a sinucis pentru ca s-a plictisit de viata'. Acum nu toti cei care isi iau viata o fac din acest motiv - pentru cei mai multi e disperearea, depresia adanca, psihoza sau situatia fara iesire. Nu incerc sa fac elogiul suicidului, ci mai degraba vreau sa pun faza premergatoare lui (un fel de energie potentiala care odata acumulata poate aduce moartea) alaturi de cercul vicios al plictiselii.

Citeam candva in Libertatea (desi de obicei nu citesc acest ziar de 2 bani) ca o fata s-a aruncat in fata metroului pentru ca nu reusise intr-un numar destul de mare de ani sa-si gaseasca o slujba. Iata ce adversar de temut e timpul. Bineinteles, ai spune, daca ai fi fost in locul ei te-ai fi descurcat mai bine: pe de o parte ai fi rezistat mai mult dramei, iar pe cealalta ti-ai fi facut rost mai repede de munca. Dar cu totii facem asemenea supozitii pentru perioade scurte de timp. Poti sa faci previziuni pentru comportamentul tau intr-o anumita situatie, dar nu si in cazul in care aceasta persista prea mult. De exemplu stii ce poti face pentru a-ti ameliora o durere de cap care tine de cateva zile, dar ce te faci in momentul in care nu raspunde la medicatie si se prelungeste pe durata unei luni intregi fara intrerupere? Nu poti garanta nimic. Devii incet- incet prizonierul unei noi stari de spirit care iti incetoseaza viziunea si altereaza comportamenul. Poti ajunge sa nu te mai recunosti sau sa nu-ti mai poti controla actiunile - ceva in genul somnolentei si delirului continuu ale lui Raskolnikov.

duminică, 7 ianuarie 2007

Fals tratat despre plictiseala (2)

Sa recapitulam putin: plictiseala apare uneori, de obicei atunci cand se produce o ruptura de activitate sau de mediu. Mai am spus ca in prima faza se manifesta ca un mecanism de aparare: psihicul nostru alege calea de „a nu face nimic” in locul la „a face ceva”. Dar de ce? Pana la urma fetele lui „a face” par la fel de desarte. Nu exista nici o explicatie profunda pentru nimic din ceea ce facem; nimic care sa ne clarifice de ce facem ceea ce facem. Exista bineinteles argumentul supravietuirii si al procreerii, dar acestea nu sunt motive care sa ne lamureasca in planul constiintei personale.

Si aici intervine teoria mea a telului motor. Nu o numesc a mea din motive ca as pretinde ca ar fi originala si ca vreau s-o revendic, dar pentru ca se prea poate sa nu fie corecta. Este vorba de o afirmatie simpla: cand omul nu mai are scopuri isi face. Pe plan evolutiv homo sapiens a scapat demult de pericolele lantului trofic al faunei salbatice; de asemenea, foametea nu mai e o problema (cel putin pentru tarile dezvoltate). Majoritatea oamenilor din ziua de azi isi fac un tel din a face bani si acesta e doar un exemplu; altii sunt avizi de cunoastere, altii vor sa imparta dreptatea, altii vor sa slujeasca adevarul, altii sunt insetati de putere. Deziderate bine cunoscute in societatea umana si pline de o incarcatura intrinseca pe care o poate recunoaste orice om, putandu-i urmari implicatiile pana la detaliile cele mai fine. Dar toate aceste lucruri devin absurde atunci cand privesti dintr-un turn inalt, cum ar fi, sa zicem, reducerea la scara ecologica a fenomenelor planetare – ambitiile personale nu au nici o semnificatie directa aici, poate cel mult prin repercursiunile nefaste ale poluarii.

Defapt ceea ce se intampla este ca suntem mereu ingroziti ca ne vom plictisi, asa ca inventam tot felul de jocuri si de mascarade pentru a evita acest final nedorit. De cele mai multe ori inventivitatea si imaginatia noastra lasa de dorit, asa ca devenim sclavii televizorului sau ai drogurilor. Ceea ce pana la urma poate deveni o ipostaza mai nefericita decat moartea – aceasta a doua cale pe care unii oameni o aleg deliberat prin sinucidere. Si in ciuda faptului ca am auzit ca ar exista niste comportamente similare printe balene (1, 2) si poate alte animale, tind sa cred ca sinuciderea este din nou o caracteristica specific umana care provine dintr-un grad inalte de luciditate si de o realizare la nivel acut a desertaciunii.

Si nu o spun neaparat intr-un sens rau: budistii aprecieaza, in conceptele meditatiei, cunoastera directa si nemarginita a desertaciunii lucrurilor ca un pas spre atingerea starii de gratie – nirvana, si totodata pentru a se putea sustrage efectelor perturbatoare ale gandurilor rele si ale emotiilor destructive. Dar ei ne atentioneaza exact asupra acestui nivel de realizare: daca este prea brusc, inadecvat sau incomplet poate conduce la urmari nefaste. Iar una din presupunerile mele in acest sens este ca desertaciunea ar trebui resimtita doar in planul lui „acum” – prezent, si nu in trecut – amintiri, sau viitor – dorinte, teluri, idealuri, scopuri, planuri.

vineri, 5 ianuarie 2007

Fals tratat despre plictiseala (1)

Ce au in comun minciuna, rasul, plictiseala si aruncatul obiectelor? Toate sunt actiuni ce nu apar decat la oameni. Desi ar parea ca si animalele domestice ar putea sa se sature de acelasi mediu monoton si ca se bucura atunci cand scapa de temnita lantului sau a cotetului, nimic nu se compara cu tragedia plictisului uman.

Te uiti la televizor pentru ca te plictisesti si apoi te plictisesti uitandu-te. Dar ce anume provoaca aceasta stare deranjanta a spiritului? Practic este o tulburare de dispozitie – in termeni stiintifici. Asa cum litiul se administreaza pentru a reduce manifestarile maniaco-depresive, tot asa creierul isi autoinduce o stare de epatie etansa.

Cred ca prima faza a plictiselii este un soi de mecanism de aparare: lipsa activitatilor ce produceau in mod uzual excitatia creierului conduce la instalarea unei perioade tranzitorii de adaptare. Organismul pare receptiv la tot felul de activitati noi, dar nu reuseste sa obtina un nivel suficient de satisfactie din ele.

In alte cuvinte plictiseala este un fel de antonim al adictiei, un fel de stare de sevraj. Psihicul nu reuseste sa se agate de nici una dintre alternativele oferite de mediu asa ca ramane plutind in deriva in asteptarea a ceea ce crede el ca il poate trezi la viata – imagine formata bineinteles de-a lungul timpului, in urma experientelor anterioare.

Asa cum pomeneam si cand ma refeream la tovaresele noastre necuvantatoare, plictiseala apare sau este atribuita in contextele in care de obicei se interzice ceva ( ce obisnuia sa fie la ordinea zilei). Este un fel de revolta, de resentiment la adresa unui raufacator invizibil. Daca nu mai poti face ce faceai inainte, atunci sa nu mai faci nimic. Nu gasesti un vinovat real asa ca decizi sa te auto-pedespsesti.

Devii in acest moment un martor pasiv la viata, un spectator impasibil. Pentru fiecare dintre noi, plictiseala este echivalenta cu umplerea unui lung sir de ore in care in mod normal nu ai avea ce face. Cu totii cunaostem senzatia, dar mai stim ca intr-o situatie similara, putin schimbata, povestea ar deveni alta, fiind vorba de regasirea libertatii sau a odihnei mult asteptate. Asadar, in cuvinte simple, daca intrerupi brusc activitatea unui om care nu este obosit si care nu se simte captiv si il introduci intr-un mediu in care el nu poate face nimic, obtii plictiseala.

Dar ce inseamna a face ceva sau nimic? Este o problema care defapt se reduce la scop si planificare. Un om „face” ceva in momentul in care intreprinde o actiune in urma careia obtine un rezultat de cele mai multe ori benefic propriei persoane, Si la un nivel coborat de intelegere este vorba defapt de pastrarea stabilitatii interne a individului. Acesta face orice ii sta in putere pentru a-si mentine homeostaza, luptandu-se cu dezordinea (vietii de zi cu zi).

De cele mai multe ori aceste procese de justificare a propriilor noastrea actiuni sunt inconstiente. Nu stim de ce facem unele lucruri, dar suntem constienti ca ne face placere sau ca resimtim o oarecare implinire in urma lor. Alteori apar si ingrediente rationale, cum ar fi planurile pe termen lung sau sacrificiul imediat pentru un bine intarziat, dar si acestea sunt in mai mare masura intuite decat premeditate lucid. Cand „faci ceva” inseamna ca activitatea intreprinsa cade in criteriile de mai sus, altfel resimiti inutilitate.

Iar aceasta inutilitate poate fi explicata si in termeni sociali si nu numai egoisti. Asa cum demonstreaza si teoria jocurilor sau formalismul matematico-economic (prin notiuni precum echilibrul Nash sau optimalitate Pareto), deciziile si faptele unui individ pot lua intorsaturi ciudate daca am privi din prisma unui sistem inchis si nu a unui ansamblu complex (multi-agent).

O concluzie rapida ar fi ca nu este nevoie neaparat sa interzici cuiva o activitate, ci este suficient sa-l scoti dintr-un context social pentru a-i induce starea de plictis. Astfel, daca suficienti factori sunt eliminati sistematic, o persoana poate fi adusa in stadiul in care „nu mai are nimic de facu”.

Si pentru ca vorbeam de scop si de planificare, tin sa accentuex ca mare parte a activitatilor ce cad in sfera plictiseleii (fie ca sunt intrerupte, fie ca sunt deprinse pe durata ei) tind sa se petreaca la nivel mintal. Chiar daca de cele mai multe ori prezinta efecte psiho-somatice, ele nu implica in prima faza o activitate motori concreta. Eg: suntem obisnuiti sa facem lista de cumparaturi in fiecare saptamana, iar cand plecam in vacanta avem reflexul de a o face in continuare, chiar daca stim ca nu e justificabil. Lista de cumparaturi ca si planurile pentru a doua zi nu parasesc de obicei cutia craniana, chiar daca marginal ar putea avea ca efect insomnii, batait din picioare sau lovirea din neatentie cu capul de un stalp pe trotuar.

joi, 4 ianuarie 2007

ICRD: Masina Darwin

Se pare ca Vlad Zografi ne mai delectează atenţia cu un titlu nou in seria Science Masters de la Humanitas. Aparut nu la multa vreme dupa „Tipuri mentale” a lui Daniel C. Dennett, cartea pare sa se inscrie intr-un fel de curent majoritar ce incearca sa explice constiinta si inteligenta pe baze mai mult sau mai putin evolutioniste. Din nou numele si referintele incep sa se lege intr-un fel de panza a stiintelor cognitive: Dennett, Damasio, Sacks, Luria, Chomsky, Piaget, psihologi, neurologi, filozofi etc.

Ca stil de narativ, „Cum gandeste creierul” este, dupa umila mea parere, o carte proasta, caci deseori cade in pacatul literaturii americane de popularizare a stiintei – acela al redundantei. Pe parcursul unor paragrafe intregi si chiar pagini autorul bate moneda pe aceeasi idee usor variata. Alteori ai impresia ca ar fi vrut sa fie mai explicit, dar nu poate din cauza publicului tinta neinitiat, asa ca se intoarce la cele cateva analogii si metafore pe care le pomeneste inca de la inceputul lucrarii.

Desi mentioneaza cateva aspecte foarte intresante precum impactul schimbarilor bruste de temperatura si a perioadelor inter-glaciatiuni asupra evolutiei speciei umane, nu putem sa nu ne intrebam la fiecare pas: care e legatura? Se pare ca o face numai pentru a reliefa cat de importanta este selectia naturala si, prin urmare, asta ar trebui, in conceptia lui, sa demonstreze si sa justifice existenta unui mecanism asemanator in creierul nostru.

Intr-adevar eruditia neuropsihologului William H. Calvin este plina de carisma, dar, de cele mai multe ori, bate campii. Este savuros insa ce ne povesteste despre antropoide (cimpanzei si bonobi) si despre toate experimentele facute de-a lungul timpului, ceea ce pentru mine a aparut ca un nou izvor de fapte revelatoare. Atat ca n-am putut localiza o chintesenta a dizertatiei sale, un credo personal sau o idee filozofica pregnanta; desi la prima vedere ar parea ca exista - ca in centrul atentiei s-ar afla analiza si conceptia Masinii Darwin.

Dar dupa mai bine de un secol de darwinism a incepe sa-l extinzi intr-o maniera atat de fortata la procesele creierului mi se pare putin copilaresc. E ca si cum ti-ar placea foarte mult o idee si ai incerca sa explici totul din lume prin ea. Asa cum se intampla in cazul atat de combatutei analogii intre computer si minte – si eu, la randul meu, sunt de acord ca e imposibil sa o cunosti pe una prin cealalta in intregime, ci mai degraba este vorba de refolosirea unor principii prin adaptare si imbogatire exact asa cum presupun preceptele cercetarii stiintifice (falsifiabilitatea teoriei sttintifice, briciul lui Occam, etc).

De aceea mi se pare putin nedrept ca tocmai un asemenea „fanatic” este cel care ii ataca pe „fizicienii constiintei”. Ce-i drept, nici eu nu sunt de acord cu aceste mistificari ale mecanicii cuantice si poate din cauza ca-mi stiu lungul nasului in acest domeniu disputat. (Eu am ramas cu gura cascata pe undeva pe la ecuatia lui Schroedinger si cuantificarea momentului cinetic orbital.) Dar a merge pana acolo in a-i acuza de o incercare de deturnare a paradigmei evolutioniste printr-un soi de creationism ce incearca sa monteze sufletul undeva in mecanismele cuantice inter-sinaptice [de colaps a functiei de unda] (asemenea glandei pineale la Descartes) mi se pare exagerat si o dovada de comportament paranoid.

De asemenea, mi-a fost greu sa urmaresc coeziunea de apartenenta la un principiu sau altul, uneori parandu-mi ca le imbratiseaza pe unele antagoniste, dar in puncte diferite ale cartii. Desi pare sa combata abordarea mecanicista el uita ca ea se concentreaza pe a afirma ca nu poti explica ceva decat explicand cum poate fi construit acel ceva. Iar intreaga sa cariera academica pare o incercare in aceasta directie, desi incearca foarte des sa se dezbare si sa se renege ca si cum ar fi un pacat. El ne indeamna pe noi la o larga deschidere a perspectivelor si o abordare a cunoasterii in sensul teoriei haosului si a sistemelor dinamice neliniare; dar apoi explicatiile si presupunerile lui asupra mecanismelor inteligentei mi se par flagrant la antipod, facand apel la argumentul sistemului inchis, adica uitand sa includa in formulele sale si alti factori externi, macar ca i-ar fi notat drept perturbatii, cat si incadrandu-se in teoria behaviourista americana: incearca sa creeze o imagine mai ampla, dar se poticneste tot la maimute infometate carora li se plimba banane prin fata.

Poate am fost insa prea dur, faimosul cercetator american nu este chiar de retard, fiind poate mai deschis la noile teorii decat multe din fosilele de profesori-doctori inca in viata prin institutiile de invatamant superior din tara si (mai putin) din strainatate. Apar foarte des referirile la Dennett si la modelul fiintei popperiene care „permite ipotezelor noastra sa moara in locul nostru” – si asta mi-a placut. Seamana foarte mult cu ceea stiam deja din algoritmica drept euristici, parcurgerea spatiului solutiilor, backtracking si calcul (masiv) paralel. Dar nu mi-a placut modul in care a explicat el mecanismele de perceptie a limbajului si mai ales a sintaxei. Ca si cum n-ar fi existat cercetari in teoria limbajelor formale si a automatelor, arbori sintactici si compilatoare, ca sa nu mai vorbim de procesarea limbajului natural. Dar l-am iertat din nou, amintindu-mi ca este mai degraba un antropolog decat lingvist, mai degraba un etolog decat un cercetator in IA, mai degraba un neuroanatomist decat un programator, pus in rolul de popularizator al stiintei.

Partea mai interesanta a venit insa cand a inceput sa treaca la structura mai fina a circuitelor neurale, care in prezent continua sa ramana o mare necunoscuta. Desi pare o variatie a algoritmilor genetici din computer, neuro-darwinismul pare sa fie un punct bun de plecare pe plan interdisciplinar. Este fascinant sa afli ca neuronii din neocortex sunt grupati cate 100 (aprox.) in mini-coloane si acestea la randul lor formeaza (tot cate 100) macro-coloane care compun asa-presupus mai demult arii specializate ale creierului. Iar inter-conectarea lor nu este oarecare, ci la distante specifice intre coloane si intr-un fel de topologie de „matrice triunghiulara” sau hexagonala. Ceea ce a condus la formularea acestei teorii a clonelor codurilor cerebrale care se multiplica, se sincronizeaza si rezoneaza pentru a ajuta la recunoasterea unui concept sau elaborarea unei noi planificari in memoria de lucru. Apare din nou ideea tangentiala a constiintei vazuta drept fenomenul cel mai in prim plan si mai raspandit in creier la un moment dat – asa cum un nume uitat sau un lapsus tinde sa erupa la suprafata dupa cateva zeci de minute de procesare in background. Mai aflam si cateva lucruri despre neurotransmitatorii NDMA si potentialul lor rol in memoria de lunga durata, dar totul la un nivel de baza. Lucrurile astea m-au dus bineinteles cu gandul la ANN (artificial neural networks) si la modelele de memorie asociativa gen retea Hopfield si bineinteles cele clasice prezente in calculatoarele din ziua de azi bazate pe masina Turing si schema Von Neumann. Asa ca sper ca poate toate aceste ipoteze si cercetari se vor cumula si vor produce rezultate si noi viziuni si aplicatii. Cine stie? Poate chiar o masina neuronala, fie ea si Masina Darwin.

Am sa inchei aici cu o remarca aprobatoare fata de lucrarea lui W. H. Calvin: paralela dintre muzica si activitatea cerebrala m-a uns pe suflet si m-a facut sa inteleg mai bine tainele notelor de pe portativ. Este vorba mai precis de o teorie care reiese si din desele referiri la compozitori si bucati muzicale si care afirma ca muzica este poate cea mai buna analogie a modului in care impulsurile nervoase circula in sistemul nostru nervos, orchestrand o adevarata simfonie a gandurilor si emotiilor.