marți, 4 ianuarie 2011

Nervi

Sunt foarte nervos de la o vreme si imi vars nervii pe oamenii din jurul meu, deseori pe nemeritate. Sunt constient ca aceasta stare de nervozitate e un efect lateral al celorlalte probleme pe care le am la nivel psihic, insa nu pot insa sa cred ca sunt total neindreptatit in reactiile mele. Pe scurt, ceea mi se petrece acum este o puternica defulare a tuturor anilor in care am stat tacut si am ascultat pe altii pe care i-am considerat mai destepti ca ulterior sa ma deceptioneze. De prea multe ori nu am spus nimic din simpla pasivitate, de multe ori nu mi-am exprimat punctul de vedere din frica, din senzatia de slabiciune, de pozitie inferioara, dintr-o educatie pe care am primit-o si indoctrinare totodata, de prea multe ori i-am lasat pe altii mai prosti decat mine sa ia initiativa si sa conduca mersul lucrurilor.

Ceea ce ma deranjeaza este ca am realizat aceste lucruri foarte tarziu, acum cand am ajuns sa-mi fie foarte greu sa-mi stapanesc pornirile organice si sa-mi canalizez energiile emotionale. Si asta e rau pentru ca de cele mai multe ori oamenii judeca dupa aparente, mai mult, dupa primele aparenete, si pot fi inteles gresit, hulit si dat la o parte. Poate si mai rau ma deranjeaza ca nu mai stiu prea bine ce e real, in cine sa ma incred si cum sa-mi gasesc un punct fix in viata. Un lucru e cert, sunt convins sa refuz ineptiile, absurditatile si judecatile unor oameni care nu au o oarecare logica, metoda stiintifica in modul in care gandesc. Problema este ca asta ma obliga sa-mi filtrez prietenii si apropiati intr-un mod radical si sa le reduc numarul daca ar fi sa-mi urmez aceste principii pana la capat. Nu pot insa fii un bufon pentru totdeauna si accepta parerile altora fara lupta, ci doar cu o ocazionala gluma si un dat din cap lipsit de speranta. Cinismul pe care mi l-am dezvoltat in fata acestei neputinte s-a intors acuma impotriva mea si m-a lasat lipsit de vointa, lipsit de incredere in viitor si schimbare.

Simt ca singurul mod in care pot schimba ceva este sa vociferez si sa-mi pierd cumpatul pana cand oamenii din jur vor fi gata sa ma asculte si sa ma trateze cu respect. Fiecare om are dreptul de expresie libera si masura in care si-l foloseste nu ar trebui sa depinda de cat de extrovert este sau cat de priceput este in arta relatiilor sociale si a retoricii. O libertate conditionata de mestesug politic sau maiestrie diplomatica nu mai este o libertate. Bagajul genetic al unei persoane si inclinatia sa spre anxietate, depresie, obsesie, manie sau mai stiu ce dereglare mentala mai mult sau mai putin inchipuita de asa zisi specialisti n-ar trebui sa influenteze cu nimic drepturile pe care le are in societate. Daca o persoana (ca si mine dealtfel) a inghitit in sec pana acum si a adoptat de buna voie atitudinea de sclav si apoi se trezeste la realitate, nu ar trebui ca ceilalti sa-l loveasca si sa-l impinga inapoi in conditia ingrata. Singurii care merita sa ramana sclavi sunt cei care nu vor sa-si deschida mintea. Sunt mandru de ceea ce sunt si de modul in care gandesc si am incetat sa mai cred ca exista cineva pe lumea asta care sa ma convinga ca gresesc, mai ales daca argumentatia lui nu se bazeaza pe obiectivitate si notiunea inca neabandonata a adevarului.

Citeam un articol in care un tanar roman cu doctorat la activ a decis sa se intoarca in tara si a enumerat toate motivele pentru care a facut-o. Ceea ce mi-a placut cel mai multe a fost sublinierea faptului ca exista in Romania o isterie in masa creata de media, pe care cei care nu au mintea deschisa sau nu au plecat pentru o vreme din tara refuza sa o accepte ca adevarata. Al doilea lucru care m-a deranjat a fost raspunsul tipic romanesc la modul mistocar, pe care adesea si eu il folosesc, iar scopul sau este unul singur: acela de a omori din fasa orice incercare a interlocutorului de a vorbi serios. Aceleasi gen de discutii se rederuleaza de prea multe ori in baruri si cafenele la o bere cu vechi prieteni, colegi, fosti colegi, cunostinte, prieteni ai prietenilor si chiar necunoscuti. Toata lumea vorbeste nimicuri, stie ca discutia nu se refera la nimic, si utilizeaza aceleasi tehnici stilistice de a da continut unui discurs vid. Nimeni nu stie nimic, toata lumea isi da cu parerea, sfaturile prietenilor sunt inutile si doar cei care au construit suficient de multa carisma si incredere in sine pot comunica credintele personale ca adevaruri personale unei audiente anesteziate.

Cel putin asta e senzatia pe care o am eu acum, fiind in vacanta in Romania inainte de a ma intoarce la munca in Dublin. Nu mai apartin nicaieri, nu mai am incredere in nimeni. Asta mai ales pe fondul unei nesigurante mai mult sau mai putin de sorginte personala pe care am resimtit-o la locul de munca si in societatea vestica in general (cu referire bineinteles mai mult la cea irlandezo-britanico-americana). Si bineinteles mi se poate reprosa ca nesiguranta a fost acolo de la inceput si doar s-a dezvoltat si poate ca nimic mai neadevarat. Precum am spus, atunci cand dezvolti o anumita atitudine umila, pasiva, de sclav, toti cei din jurul au reflexul de a te lovi cu picioarele pe jos pe unde esti cazut. Singura cale de scapare de iesire este sa te ridici. Si eu am decis sa ma ridic si sa le spun tuturor celor care se cred mai destepti ca gresesc. Nici afaceristul anglo-saxon nu are dreptate, nici nea Gica din poiana lui Iocan care isi da cu parerea, nici politicianul roman, nici tinerii crescuti in vest, singura voce care are dreptate este vocea ratiunii si mai mult a dreptului uman. Cu totii avem dreptul de a trai o viata fericita. Insa daca unii considera justificat mijlocul de a lovi in altii pentru a atinge acest scop, atunci vin si spun ca este justificat sa luptam impotriva lor oricat de normali si conformisti ar parea, pentru a putea asigura un minim de fericire si de trai decent pentru ORICE fiinta umana de pe aceasta planeta.

Mania, nervozitatea, frica, anxietatea, agresivitatea si violenta sunt regretabile si ar trebui poate sa dispara din viata de zi cu zi. Nu trebuie insa inlocuite cu reprimare. Lupta este justificata si necesara, iar aceste porniri aproape animalice izvorate din creierul vechi sunt arme indispensabile pentru a o duce. Toate sunt emotii normale care au existat dintotdeauna in repertoriul uman, iar eu sunt decis sa le asmut impotriva prostiei si a oamenilor prosti si sa le controlez si sa fiu plin de compasiune fata de toti cei care ma respecta, care incearca la fel ca si mine sa fie mai buni si care nu merita cu adevarat nefericire, asa cum nici eu si nimeni nu o merita.

5 comentarii:

Alexandru spunea...

Ai scris bine despre nivelul trivial al majorității discuțiilor atunci când se fac adunări. Asta se întâmplă din mai multe motive, printre care:

- teama de profunzime: sunt mulți oameni cărora le e frică să intre în discuții profunde, poate din cauză că nu se pricep să vorbească / explice / argumenteze, sau nu știu din ce cauză.
- relaxarea: mulți evită discuțiile profunde, chiar cu o dibăcie extraordinară (deloc întâmplătoare, știu persoane cu care oricum ai încerca, tot la răspuns la mișto ajungi), pentru că există un moment potrivit pentru toate, care nu e atunci (de fapt, nu prea e niciodată).

Mă rog, nu prea sunt disjuncte categoriile de mai sus, uneori a doua se explică prin prima, și așa mai departe.

Îmi vine în minte când am fost o dată cu tine, Mușat, Vâlceanu și Franz la un suc pe undeva pe lângă Curtea Berarilor ... și am ajuns să vorbim despre lucruri foarte interesante, chiar fără să bem mult :) Despre muzică bună, cărți bune, filosofie bună (pe care io nu prea am citit-o).

Mihai, nu-ți face griji. Poți vorbi cu oamenii. Știi câțiva oameni cu care poți vorbi și care te respectă. Nu pentru că ai făcut karate și că ești nervos, ci pentru multe alte chestii.

Vezi? Aproape în fiecare paragraf am introdus câte o chestie amuzantă. Și cu toate astea, cred că mesajul pe care l-am transmis n-a fost deloc unul vid.

Anonim spunea...

Sper ca ti-a trecut apogeul,,crizei"de nervi si ai redevenit mai CALM!
Asta este lumea si nu o poti schimba!
Ai dreptate ca se recomanda schimbarea ta,a atitudinii,a modului de a reactiona,dar...cu masura!
Sa ai grija sa nu treci dintr-o extrema in alta!
S-ar putea sa-ti produca mai mult rau.Tot ce-i prea mult...
Pe om trebuie sa-l iei asa cum
este,iar tu sa te imbunatatesti(imbunezi)nu sa te inrautatesti!
Din calea prostului si a nebunului sa te feresti!
Doar stii zicala:
,,Prostul arunca o piatra in apa si 100 de destepti nu o pot (gasi)scoate!"
Ai dreptate trebuie sa-ti revizuiesti cercul de prieteni si sa faci reduceri drastice!
CALITATE=PUTIN SI BUN!
,,Cine se aseamana se aduna!"
Sa nu ne cultivam amaraciunea,sa ne cultivam CALMUL,RABDAREA SI ASTEPTAREA!
Succes si SANATATE!
suzetad

Anonim spunea...

Hellooo!
Ti-au mai trecut nervii?Iata un articol de week-end care mi se pare interesant!

,,Deciziile grele se iau zambind"

Avocatnet / 15 Ianuarie 2011

IOANA VLAD

,,Mi-e greu sa mai cred ca viata este o insiruire de
consecinte ale unor hotarari care se incadreaza strict
in
categoriile "decizii bune" sau "decizii proaste".
Oricum ar
fi sa ti se intample, atat timp cat inveti ceva,
gandurile
suplimentare nu au SENS. Ce ai asezat pe talerul
balantei, acolo ramane. Insa, momentele in care trebuie sa te
pronunti
referitor la o situatie anume sunt inevitabile.
Asadar, care
a fost cea mai grea decizie pe care ai luat-o?[...

,,In ce ma priveste nu-mi place sa fiu pusa in fata unor astfel de lucruri si implicit,a responsabilitatii care le insoteste si care, cel mai adesea, se transforma in vinovatie. Prefer sa ma sustrag cu discretie decat sa fiu pusa sa aleg intre A si B.

Mai mult de atat, chiar ajung sa ma ascund. I’m getting away with it. Intr-un fel sau altul, lucrurile se rezolva de la SINE. Imi spun ca lumea e o SFERA, asadar e perfecta prin definitie. Ne ramane sa o contemplam pentru a ne simti, la final, parte din ea. Nu trebuie sa fortam mana destinului prin decizii care ne amarasc.

Insa, nu e mereu atat de simplu. Nu?

Uneori, TREBUIE sa decizi. Intre oameni. Intre lucrurile de care ai parte. Intre gesturi pe care le faci vis-a-vis de ceilalti. Intre cuvintele pe care le rostesti sau nu.

Iar cand DECIZIILE tale ii ranesc pe altii e cel mai greu. Si cum judeci in astfel de situatii? Cu mintea sau cu sufletul? Oricate sfaturi ti-ar fi oferite de mintile luminate care te inconjoara, nimic nu ti se pare suficient de rational. Te infranezi de la a mai da detalii prietenilor despre situatia in care te afli. Iti iei haina in graba si iesi la o plimbare chiar si la miez de noapte pentru a-ti limpezi mintea. Sau pentru a-ti scoate din gand ceea ce vrei, de fapt, sa faci in definitiv si stii ca nu e tocmai bine. Fie ca o stii acum sau ca vei ajunge sa constientizezi asta mai tarziu. Intr-un viitor nu foarte indepartat, regretele apasa teribil pe umerii nostri. Noptile se albesc. Inimile bat a gol. Cum ar fi fost daca…?

Sunt, totusi, un caz fericit. Pe langa decizii cu iz sentimental care mi-au lasat cateva nopti nedormite si mi-au incarcat factura telefonica, alegerile mele pe care le-am facut s-au incadrat in tiparele standard ale societatii din care fac parte, iar pilonii vietii mele sunt destul de stabili. Ca o ironie a sortii, acum imi pare rau ca alegerea facultatii a fost cu totul lipsita de drama pentru adolescenta Ioana. Mi-ar fi placut mai multa aventura.

Insa, iesind din coltul meu plictisitor, mi-a fost dat sa asist la luarea unor decizii care au schimbat cu totul vietile unor oameni. Mereu m-am gandit la cum as fi procedat daca ar fi trebuit sa donez un rinichi pentru a salva viata unei rude, sa renunt la cele lumesti in favoarea vietii monahale, sa avortez, sa pastrez o sarcina si sa nasc la 16 ani, sa nu ma inscriu la facultate pentru a pleca la munca in strainatate, sa aleg sa imi petrec viata alaturi de un om care sufera de o boala incurabila, sa fug de acasa si nimeni sa nu mai stie de mine ani de zile, sa ma apar de o persoana care ma agreseaza lovind-o mortal, sa renunt la procesul impotriva violatorilor mei pentru ca justitia nu-mi da nicio sansa, sa ma intorc in orasul natal dupa studii, desi as fi beneficiat de o bursa de studii partiala la o universitate de top, sa iau apararea unei fete batuta in strada de iubitul interlop, sa adopt copilul unui prieten care a sfarsit intr-un
accident de masina.

Unii dintre acesti oameni si-au gasit RESEMNAREA(?), in timp ce altii lupta in fiecare zi cu deciziile luate.


Care a fost cea mai grea decizie pe care ai luat-o TU?



Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=22874&utm_source=2874&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter#ixzz1B5geT0cC

Anonim spunea...

Eseu despre ,,RELATIVITATEA ABSOLUTA"
Mi se spune ades că trebuie să mă regăsesc. Că în lumea asta care se învârte ameţitor în jurul meu, trebuie să găsesc o oază de linişte. Că totul este relativ şi că nu pot avea nici o certitudine.

De ce trebuie să mă regăsesc? De ce să plec de la ideea că m-am pierdut? Unde m-am pierdut? Nu cumva cei ce îmi spun să mă regăsesc vor să mă facă să mă văd pierdută? Dacă nu m-am pierdut niciodată? Dacă întotdeauna am fost acolo unde trebuia să fiu? Deranjează atât de tare ideea că eu, un om, pot să spun: „Nu m-am pierdut niciodată”? Dacă mă voi pierde vreodată, nu vreau să mă regăsesc. Dacă nu sunt suficient de atentă încât să nu mă pierd, nu merit regăsirea. Am spus.

De ce se învârte lumea ameţitor în jurul meu? Ce anume din ea se învârte? Dacă mă lupt cu viaţa, înseamnă neaparat că ea se învârte? Lumea mea nu se învârte! Ea stă locului şi nu voi crede pe nimeni că se învârte, atât timp cât nu sunt ameţită. Sau pierdută. Eu nu sunt într-o cursă cu viaţa. Nu alerg către ceea ce aleargă ea – eu alerg către ea. Nu am nevoie de oaza de linişte atât de intens profeţită pentru că nu sunt într-un deşert. Sunt într-o mare de oameni şi de zile, într-o apă care mă cuprinde. Nu vreau să cred slogane făcute să mă determine să mă văd altfel decât sunt.

Nimic nu este relativ. Unde găsiţi voi relativitate? Condamn relativităţile, şi sunt sigură că ele sunt metode de a ne adormi conştiinţa. Eu cred în absoluturi şi infinitate şi epuizabil. În plus…chiar dacă ar fi totul relativ, nu există argument raţional care să poată demonstra că relativitatea a început la un moment dat. Relativitatea a fost de la bun început sau nu este nici acum. Dacă nu este acum, înseamnă că nu trăiesc în epoca relativităţii, ci a absolutului. Dacă este acum, înseamnă că a fost întotdeauna. Ceea ce o face automat să fie absolută. O relativitate absolută!"
(Ligia Covasa Stafie)
http://strongindependentwoman.wordpress.com/category/iv-proza-scurta/04-esee/
Astept sa mai publici ceva,Mishule!Incerc sa te stimulez cu acest eseu!
Suzetad

Anonim spunea...

E formidabil Google-ul. Iacata unde imi gasesc eu eseele republicate. :D
Sper ca a reusit metoda de motivare, Misule. :) Si mersi, Suzetad.