Intre timp am fost ocupat.
Am fost in Vama. Am postat si niste poze facute cu telefonul mobil, deci de calitate proasta. Pozele sunt putine, idioate si il contin preponderent pe Franz. Pentru alte poze cretine, dar de calitate mai buna apelati la Lex. Printre ele se numare eu cu Franz si corturile din mare, eu cu Franz si betivi adormiti pe plaja, eu cu Franz in trabantul parasit de langa Stuf.
Dupa cum ati vazut si ati auzit vremea nu prea a fost de partea noastra, dar de suntem tineri, ne distram si nu ne pasa (cica). Dupa care m-am intors acasa, m-am mutat de la camera 308 la 309 si am inceput sa ma duc din nou si la serviciu unde preponderent muncesc. Cam atat despre trecutul recent. Am sa mai scriu insa un paragraf despre viitorul apropiat.
M-am hotarat sa deschid o serie de bloguri filozofico-tehnico-plictisitoare cu titlul "Instructiuni pentru constructia robotului deprimat". Probabil va contine o densitate si mai mare de cuvinte de cautat in DEX, chiar daca esenta ar putea fi explicata intr-un singur paragraf de cuvinte simple. Se doreste a fi un comentariu subiectiv la adresa stiintelor cognitive, respectiv IA. Titlul mi-a venit de la Marvin the Paranoid Android din "Ghidul autostopistului galactic" (filmul - cartea n-am avut de unde sa o citesc), fiind poate cel mai relevant personaj pentru actuala polemica pe tema robotilor, sentimentelor si constiintei. Atentie, instructiunile nu se vor concretiza intr-un manual de traforaj sau carti de bucate in stilul cum sa ne facem singuri un deltaplan. Celor interesati de asa ceva le recomand ora de lucru manual din scoala primara.
"Pornind de la un model vag psihanalitic al depresiei, ca pierdere de obiect, intristare si situatie de abandon, autorii [1] definesc schematic maladia depresiva, ca pe o permanentizare nepotrivita a unor astfel de situatii numite generic stress.[...] Sitemul limbic integrator al emotiilor recunoaste stimulii provenind pe caile noradrenergice drept stress si astfel sistemul se autointretine. De aici a aparut ideea sa se asocieze medicamentul cu psihoterapia[...]. Iata ceea ce noi numim "reductionismul incantatoriu", care mizeaza pe capacitatea (logica si epistemologica) a modelelor fizico-chimice din stiintele naturii spre a depasi - intr-o zi - prapastia, deaorece stiinta trebuie (prin "constructie, s-ar putea spune) sa fie monista." [2]
Iata doar un extras dintr-un articol tradus in "Hermeneutica si ontologia calculatoarele" in care se discuta asupra mai vechii opozitii dualism/monism si se repune in balanta dihotomia carteziana plecand printre altele de la depresie si ajungand la testul Turing si inteligenta artificiala.
1. Gold P. et al, "Clinical and biological manifestations of depression" in New England Journal of Medicine, 1988
2. Michel-Pierre Haroche, "L'Ame et le Corps. Philosophie et Psychiatrie", Plon, Paris, 1990
joi, 6 iulie 2006
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu