Defapt intreaga societate occidentala e formata din blazati. Copii care stau toata ziua cu ochii in console si se joaca. Si stiu ce vorbesc pentru ca lucrez in industria jocurilor. Adulti care isi pierd viata muncind 8+ ore pe zi muncind in fata unui monitor, facand ce? Si aici stiu despre ce vorbesc... Ce facem noi defapt in industria IT? Am ajuns sa fim considerati cei mai destepti oameni si sa controlam totul. Daca noi nu scriem un program bine sau niste placi nu sunt destul de fiabile, edificii intregi se darama. Soarta a milioane de oameni se afla in mana a cateva linii de cod si cateva semnale binare. Visul papusarilor s-a implinit si pianul mecanic isi canta acordurile sterile intr-un paradis al automatizarii.
E o greseala sa crezi ca o lume in care vom face totul pe calculator va fi o lume mai buna. E o ciuma pana la urma sa te lauzi ca face educatie electronica copiilor. E nefiresc sa condamni generatii intregi sa stea in scaun in pozitii nefiresti si sa-si strice ochii in monitoare care sunt inca departe de a se ridica la standarde acceptabile de sanatate si ergonomie. E usor acuma sa radem de medievali inapoiati care mureau de tot felul de intoxicatii cu substante nocive cu care lucrau in fiecare zi din simplul motiv pentru ca nu le cunosteau si nu stiau cum sa se protejeze de ele. Sa vedeti cum o sa rada urmasii de noi ca stateam ca prostii in fata unor masinarii infecte.
Calculatoarele nu sunt precum mintile noastre si mai ales mintile noastre nu sunt calculatoare. Modelele computationale actuale sunt doar rapide in calcule, dar departe de complexitatea gandirii umane. Nu faceti greseala sa credeti ca ele sunt mai bune decat noi. Sau ca este firesc sa ne lasam pe mainile lor sa ne conduca ca si cum ar stii mai bine ce fac. Previziunile lor liniare s-au dovedit de multe ori inconcludente, iar programatorii adesea niste simplii oameni supusi greselii. Modele matematice s-au succes unul altuia in incercari de imbunatatire, iar singura concluzie ce poate fi trasa este ca desteptaciunea va rezida intotdeauna in capul tau si uneori tot ce ai nevoie e un creion si o hartie.
Multi cad in plasa si au impresia ca nu mai au nevoie sa gandeasca in preajma calculatorului. Rezolvarile numerice ii pacalesc pana si pe tinerii programatori experimentati din ziua de azi sa piarda contactul cu mai vechile rezolvari analitice. Putini sunt cei care reusesc sa-l foloseasca doar ca pe o unealta, un ajutor. In rest dominatia e completa. Milioane de consumatori isi consuma orele zgaindu-se la minunile tehnologiei. Ce minunat este ca acum avem posta electronica si putem comunica atat de rapid de la un capat la altul lumii! Si uite aveam streaming live audio si video. Ok, minunat, impresionant, nevisat, dar acum ce? Ce facem in continuare cu toate astea? Pentru ce le-am facut? Ce vrem sa demonstram defapt? Ca putem sa ne traim viata in camarute stocate pe un hard-disk? Si poate multa vreme am crezut in asta, pentru ca am fost dintotdeauna in miezul problemei. Dar acum totul mi se pare foarte steril. Calculatoarele sunt doar o moda care are sa treaca. Si daca nu va trece ar fi o mare greseala. Dar nesatuii de bani de astazi vor vedea ca totul nu este decat ceva efemer. La un moment se vor satura oamenii de chitibusuri electronice, de efecte speciale si jocuri 3D si vor vrea ceea ce au vrut dintotdeauna: sa-si satisfaca nevoile umane. Nu suntem altceva decat niste animale manate de instinct si intr-o zi toate tertipurile astea de manipulare prin media si reclame si utopia vietii minunate digitale se vor intoarce impotriva lor si se vor narui in nori mari de praf.
Calculatorul exista pentru a hrani o minciuna. Evolutia si progresul nu inseamna neaparat mai multi bani si mai multe posesiuni materiale. Calculatorul este un tranchilizant pentru minti si atrofiaza fiinta. Calculatorul este cel mai mare rau care ni se putea intampla.